Popularna glumica Ejmi Šumer otkrila da pati od OPAKE BOLESTI: "Mislim da svako ima veliku tajnu i to je bila moja"

Vesti 31.03.2022 20:00 0

Ejmi Šumer je otkrila da pati od trihotilomanije, poremećaja povezanog sa nekontrolisanim čupanjem kose

Popularna glumica Ejmi Šumer otkrila da pati od OPAKE BOLESTI: "Mislim da svako ima veliku tajnu i to je bila moja"

Shutterstock

Glumica je iskreno govorila o svojoj bolesti, priznajući da je to nekada smatrala „velikom tajnom“ i dubokim izvorom „stida“.

Ejmi Šumer, poznata glumica i stendap umetnica koja je bila ko-voditeljka 94. dodele Oskara, rekla je za Holivud riporter da se od školskih dana bori sa bolešću poznatom kao trihotilomanija. Takođe je dodala da su simptomi poremećaja bili toliko očigledni da je morala da nosi periku zbog količine kose koju je čupala. Glumica je do sada uspevala da zadrži u tajnosti svoju borbu sa kompulzivnim čupanjem kose.

- Mislim da svako ima veliku tajnu i to je moja - rekla je glumica.

Trihotilomanija se takođe pojavljuje u jednoj epizodi najnovije mini serije, koju je napisala i odigrala Ejmi Šumer. Priča o heroini „Life & Beth”, produkcije koja se od 18. marta može pogledati na platformi Hulu, u velikoj meri je inspirisana traumatskim iskustvima njenog života.

- Mislila sam da bi pokretanje ove teme u emisiju bio dobar način da se oslobodim stida, i nadam se da će pomoći i drugim ljudima koji se bore sa ovom bolešću - dodala je.

 Glumica je zahvalila obožavaocima Instagrama što su toplo primili informacije o bolesti.

Glumica i mama trogodišnjeg sina rekla je za Vaniti Fer da se želja za čupanjem kose obično javlja kada je život stresan i haotičan . Stoga se potreba za perikom javila u vreme kada je njen tata proglasio bankrot i dijagnostikovan mu je multipla skleroza, a njena majka se uplela sa ocem najbolje drugarice.

ejmi šumer

Shutterstock

 

- Nije da sam ranije imala ovaj problem i više ne. To je još uvek nešto sa čime se borim - dodala je ona. Ejmi Šumer je takođe zabrinuta da bi njen skoro trogodišnji sin Džin mogao jednog dana da razvije ovo stanje: - Svaki put kada dotakne glavu, dobijem srčani udar - rekla je ona.

Trihotilomanija: simptomi i uzroci bolesti

Trihotilomanija je kompulzivno, ponavljajuće i često nekontrolisano ponašanje koje karakteriše kidanje kose sa vlasišta, trepavica i drugih delova tela . To često dovodi do izraženog gubitka kose i ogromnog emocionalnog stresa. Simptomi:

  • Čupanje kose više puta, obično sa vlasišta, obrva ili trepavica, ali ponekad i sa drugih delova tela. Lokacije čupanja za kosu mogu se promeniti tokom vremena
  • Sve veći osećaj napetosti pre čupanja ili kada pokušavate da se zaustavite da ne iščupate kosu
  • Osećaj zadovoljstva ili olakšanja kada povučete kosu
  • Primetan gubitak kose
  • Preferirajte određene rituale čupanja kose
  • Grickanje, žvakanje ili jedenje iščupane kose
  • Igranje sa počupanom kosom ili je trljajte o usta ili lice
  • Više puta pokušava da prestane da čupa kosu.

Mnogi oboleli od trihotilomanije takođe grizu nokte ili usne i opsesivno grickaju kožu (dermatilomanija). Ponekad simptom može biti čupanje dlake sa kućnih ljubimaca, lutaka ili komada tkanine. Većina ljudi sa trihotilomanijom vuku kosu izolovano i obično pokušavaju da sakriju poremećaj od drugih.

Ako ne možete da prestanete da čupate kosu, ili se osećate neprijatno ili postiđeno zbog svog izgleda zbog svog stanja, razgovarajte sa svojim lekarom. Trihotilomanija nije samo loša navika, to je mentalni poremećaj za koji je malo verovatno da će se popraviti bez lečenja.

Komentari (0)
Loading