KOME SU DECA PRIPALA? Spor oko starateljstva između vladara Dubaija i princeze Haje je završen!

K.Ć. Vesti 31.03.2022 20:30 0

U Vrhovnom sudu u Londonu okončan je trogodišnji spor oko starateljstva vladara Dubaija, potpredsednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mohameda i njegove bivše supruge, princeze Haji bint Al Husein

KOME SU DECA PRIPALA? Spor oko starateljstva između vladara Dubaija i princeze Haje je završen!

Profimedia

Na odluku suda uticalo je ponašanje šeika koji je navodno izvršio nasilje nad princezom.

Šeik Muhamed i princeza Haja imaju dvoje dece: 14-godišnju Džalilu i 10-godišnjeg Zajeda. Odlukom sudije ser Endrua Mekfarlana, predsednika Odeljenja za porodice Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva, deca će ostati pod isključivim starateljstvom majke. Upravo će 47-godišnja princeza odlučivati o njihovom obrazovanju i medicinskoj nezi. U Vrhovnom sudu u Londonu tri godine se vodila borba za decu vladara Dubaija i princeze.

Loše se ponašao prema svojoj ženi, pa je izgubio decu

Sudija Endrju Mekfarlejn presudio je da je ponašanje vladara Dubaija prema majci njegove dece neprihvatljivo. Mohamed bin Rašid Al Maktum počinio je nasilje u porodici nad svojom bivšom ženom.

- Odluka da joj se dodeli potpuno starateljstvo zasnovana je na „potrebi da se smanji potencijalna dodatna šteta za decu - rekao je sudija.

Vladar Dubaija je navodno pretio ženi i naredio da joj se telefoni hakuju.

- Dosledno je pokazivao prinudno i kontrolno ponašanje prema članovima svoje porodice - obrazložio je sudija , dodajući da je ponašanje prema princezi bilo nasilje u porodici „u razmerama koje su potpuno različite od normalnih okolnosti porodičnih sudskih sporova u Engleskoj i Velsu“.

Sud je naložio šeiku da obezbedi finansijsku sigurnost i izdržava decu. Sudija je takođe rekao da je sam šeik Muhamed odlučio da ne kontaktira direktno decu.

Ko je princeza Haja?

Princeza Haja (47) je ćerka jordanskog kralja Huseina i njegove treće žene, kraljice Alije. Diplomirala je na Univerzitetu Oksford u Engleskoj, 2000. predstavljala je Jordan na Letnjim olimpijskim igrama 2000. u Sidneju, Australija, u konjičkom sportu. Princeza Haja se 10. aprila 2004. udala za šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma, milijardera i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Dubaija, čime je postala najmlađa od njegovih šest žena.

2007. i 2012. godine su rođena deca para. Šeik se od princeze razveo 2019. godine nakon što je saznao za njenu aferu sa obezbeđenjem, ali je prethodno počinio nasilje nad njom.

Nakon razvoda, princeza Haja je napustila Dubai i živela sa decom u Velikoj Britaniji, što je naširoko izveštavano u medijima širom sveta i viđeno je kao čin hrabrosti princeze.

Komentari (0)
Loading