VELIKO SLAVLJE U VELIKOJ BRITANIJI Kraljica Elizabeta slavi 96. rođendan, a za JUBILEJ je dobila POSEBAN poklon kome se nije NADALA

K.Ć. Vesti 21.04.2022 10:01 0

Kraljica Elizabeta danas proslavlja svoj 96. rođendan

VELIKO SLAVLJE U VELIKOJ BRITANIJI Kraljica Elizabeta slavi 96. rođendan, a za JUBILEJ je dobila POSEBAN poklon kome se nije NADALA

Tanjug/Ap

Britanska monarh sa najdužom vladavinom otputovala je helikopterom do svog imanja u Norfolku, gde će joj se pridružiti porodica i prijatelji. Očekuje se da će ostati u vikendici na imanju koje je posebno voleo njen pokojni suprug, princ Filip.

Objavljena je fotografija povodom rođendana, koja prikazuje kraljicu sa dva ponija. Kraljica je veliki zaljubljenik u konjički sport.

Slika je uslikana u zamku Vindzor, gde kraljica sada uglavnom boravi, sa dva Fel ponija, koji će se pojaviti na predstojećoj Kraljevskoj izložbi konja u Vindzoru.

Rođendanske želje

Princ Hari je u jednom američkom TV intervjuu sugerisao da kraljica možda umanjuje značaj ove poslednje prekretnice, rekavši da vam "nakon određenog uzrasta dosade rođendani".

Ali ona će provoditi vreme na Vood Farmu, vikendici koju je bivša domaćica Tereza ​​Tompson opisala kao „malu i intimnu“, i mestu sa jakim asocijacijama na princa Filipa, koji je umro pre nešto više od godinu dana.

Kraljica je bila u Sandringemu ranije ove godine kada je obeležila svoje stupanje na tron 1952. godine.

Rođena je 1926. godine, ne u kraljevskoj rezidenciji, već u londonskoj gradskoj kući u ulici Bruton, gde je prvo živela sa ocem i majkom, koji su kasnije postali kralj Džordž VI i kraljica Elizabeta.

Rođendanske čestitke uputili su premijer Boris Džonson i lider laburista Sir Keir Starmer, kao i mnogi drugi zvaničnici.

Kuća u ulici Bruton u kojoj je rođena kraljica srušena je tridesetih godina prošlog veka.

Kraljica je poslednjih meseci imala problema sa mobilnošću i morala je da propusti brojne događaje, uključujući crkvene službe tokom Uskrsa . Njeno jedino javno pojavljivanje ove godine, van svojih rezidencija ili na video snimku, bilo je na Službi zahvalnosti za princa Filipa u Vestminsterskoj opatiji.

Kraljičin 96. rođendan označava još jedno doba bez presedana za britanskog monarha, u godini u kojoj je postala prvi monarh koji je proslavio platinasti jubilej od 70 godina na tronu. Najdugovečniji monarsi bili su i kraljica Viktorija i Džordž III, koji su živeli do 81. godine, i bili su jedini drugi monarsi koji su živeli do 80-ih.

Prema podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku, kraljica je jedna od oko 124.000 ljudi u starosnoj grupi od 95 do 99 godina u Velikoj Britaniji, od kojih su skoro tri četvrtine žene.

Kao britanski monarh koji je ikada proslavio platinasti jubilej, dobila je Barbi lutku sa njenim likom.

Lutka je inspirisana Barbi kolekcijom, a kraljica Elizabeta Druga nosi elegantnu haljinu u boji slonovače sa plavom trakom i ukrasima, kao i detaljima iz kraljičine prošlosti.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading