Podržala je ABORTUS, a zatim završila na REHABILITACIJI: "Moje ime je Beti, bila sam PRVA DAMA Amerike, sada sam alkoholičarka"

K.Ć. Vesti 25.04.2022 12:57 0

Kao prva dama SAD, Beti Ford se nije plašila podizanja tabua

Podržala je ABORTUS, a zatim završila na REHABILITACIJI: "Moje ime je Beti, bila sam PRVA DAMA Amerike, sada sam alkoholičarka"

Foto: AP

Podržavala je abortus i glasno je govorila o se*su, bila je veoma ljubomorna na svog muža.

- Ova ženska noga više nikada neće biti postavljena ovde - zarežala je u prisustvu umetnika koji je bio pozvan u Belu kuću. Kada je Džerald Ford izgubio podršku birača i nije postao predsednik drugi put, utopila je tugu u alkoholu, ne izbegavajući jake droge. U početku nije htela da prizna da je zavisna. Tada je svetu priznala da je alkoholičarka.

Tačno 8. april 1918. godine, kada se u Čikagu rodila devojčica. Reč je o najmlađem potomstvu i ujedno prvoj ćerki Vilijama Blumera, trgovca mašinske industrije, i njegove supruge Hortense. Par koji već odgaja dva sina.

"Molim vas, nemojte hraniti ovu bebu!"

Mala Beti brzo raste. Devojčica i njeni roditelji često posećuju jezero, gde se organizuju piknici. Ona šeta tamo od tezge do tezge, a prodavci joj nude neke slatkiše. Zabrinuta zbog sve veće telesne težine svoje ćerke, majka odlučuje da joj okači oko vrata natpis sa velikim natpisom koji se vidi iz daljine: „Molim vas, ne hranite ovo dete!“.

Sa osam godina, Beti ulazi u školu plesa. Pored povećane fizičke aktivnosti na radost svoje majke, koja pred detetu postavlja visoke zahteve (kasnije, Beti je priznala da ih je često bilo nemoguće ispuniti), devojčica brzo počinje da oseća da je učenje modernog plesa njena velika strast. Tako da pohađa nastavu dugi niz godina. Od njih ne odustaje ni po završetku srednje škole. Za Hortense, ona želi da postane profesionalna plesačica.

"Moja majka je bila izuzetno snažna žena. Htela sam da budem kao ona"

Otac nije bio prisutan u životu ćerke. Mnogo je radio. Kada je Beti napunila 16 godina, Vilijam Blumer je imao fatalnu nesreću. Prilikom popravke automobila u zatvorenoj garaži, on se otrovao izduvnim gasovima. Umire glava porodice. Tada tinejdžerka, nesvesna kućnih problema, saznaje da se njen otac već duže vreme bori sa zavisnošću od alkohola. Ona nema pojma da će se u budućnosti istorija zaokružiti i da će se problemi sa drogom vratiti u nju kao bumerang. Ali o tome nešto kasnije...

Nakon neočekivane smrti njenog muža, Hortense je primorana da sastavi kraj s krajem i sama izdržava decu. Brzo se ispostavilo da kod kuće nema dovoljno novca da Beti nastavi studije u svojoj voljenoj školi plesa u Vermontu. Devojci ne preostaje ništa drugo nego da radi u robnoj kući, gde od tada radi kao model. Takođe počinje da daje privatne časove plesa , koji se održavaju u podrumu suseda koji se iznajmljuje za jedan dolar nedeljno. Ovako uspeva da plati školarinu za studente. Vremenom se, međutim, ispostavlja da je život plesačice pun žrtava. U želji da uživa u životu, Beti sve teže pomiruje obaveze i zadovoljstvo. Majka joj tada rekla da provede neko vreme kod kuće i razmisli šta želi da radi u budućnosti. Beti se nikada više nije vratila u Vermont.

"Nikada se neću udati"

Manekenka 1924. upoznaje agenta osiguranja Vilijama C. Vorena. Ona tada ima 24 godine i misli da je (kako kaže poznata poslovica) uhvatila Boga za noge. Ne razmišlja o romantičnim pričama – on je igračka koja većinu svog slobodnog vremena provodi u kafanama, flertujući sa ženama. Uprkos svemu , par završava na venčanom tepihu, ali brzo je jasno da ova veza neće uspeti. Mladi par nema vremena jedno za drugo. Vilijam zanemaruje Beti dok ona pokušava da bude idealna žena. Međutim, nesrećna gospođa Voren tiho razmišlja o zvaničnom okončanju veze, ali ta ideja nestaje kada se muškarcu dijagnostikuje dijabetes. Beti odlučuje da ostane. Dve godine brine o svom mužu i bori se za njegov oporavak. Ali duboko u sebi, oseća se sve više i više usamljeno. On zna da taj odnos ne postoji. Dakle, kada se Vilijamovo stanje značajno poboljšalo... on neočekivano podnosi zahtev za razvod. Ona tada ima 29 godina i zaklinje se da se više nikada neće udati.

Avgust je 1947. Nedugo nakon njenog razvoda, Betin telefon zvoni . Ovo je njena dobra prijateljica, Peg Njuman, koja želi da je nagovori da izađu na piće. Pili bi ga kod izvesnog Džeralda Forda po imenu Džeri. Beti odbija, objašnjavajući nedostatak vremena, ali se tada telefonom javlja Džeri, tvrdeći da devojka "zaslužuje zadovoljstvo". Desetak minuta koje je trebalo da provede u Džerijevoj kući pretvara se u dva sata. Uprkos činjenici da dobro razgovaraju, Ford je ne vidi kao ženu sa kojom bi proveo ostatak života. 

Međutim, i Beti i Vilijam tek posle Nove godine odlučuju da žele da budu zajedno, a u februaru 1948. mladić odlučuje da svojoj voljenoj postavi najvažnije pitanje u svom životu. Međutim, on to radi na vrlo nekonvencionalan i ne baš romantičan način .

- Voleo bih da te oženim, ali to se ne može desiti pre jeseni. Ne pitaj zašto - rekao joj je Ford tada.

Beti je obaveštava, čak ni ne priznajući ljubav. Zbunjena i potpuno nesvesna da Ford namerava da se kandiduje za mesto u Predstavničkom domu i odbija da otkrije svoje planove dok zvanično ne predloži svoju kandidaturu, ona pristaje da postane njegova žena. Dakle, potrebno je četiri meseca da Beti prvi put čuje dve jednostavne reči od Džerija: „Volim te“. Tada joj je njen ljubavnik rekao da namerava da započne političku karijeru.

"Ovaj treći"

Fordova rodbina i prijatelji, koji ga podržavaju u predizbornoj kampanji, smatraju da treba da se uzdrži od ženidbe. Plesačica i, kako kažu, "razvedena", mogla bi da smanji šanse kod konzervativnih glasača u okrugu Grand Rapids. Džerald je tvrdoglav. Kaže da će mu malo začina u privatnom životu pomoći da dobije više glasova. Štaviše, on zna da Beti neće biti besposlena tokom kampanje. Bio je u pravu je - buduća gospođa Ford odmah počinje da radi. Na kraju, ne samo ona, već i njeni prijatelji se uključuju u izbornu kampanju. Videći da je život sa političarem težak komad hleba, njeni rođaci pokušavaju da pripreme Beti za ono što je pred njima.

Podržala je ABORTUS, a zatim završila na REHABILITACIJI:

Profimedia

 

Tako se venčanje para održava u petak, 15. oktobra 1948. godine. Ceremonija se odvija u samom vrhu izbora za Predstavnički dom, zbog čega je sve organizovano na tzv. ludi papiri. Desilo se čak i da Džeri kasno stigne u Episkopalnu crkvu u Grand Rapidsu, trčeći niz prolaz pravo sa mitinga. Kao da to nije dovoljno, svi obraćaju pažnju na njegove nemilosrdno blatnjave cipele. Nakon ceremonije, mladi par nije mogao da ide na medeni mesec zbog političkih opredeljenja novopečenog para. Džerald tada ima 35, a Beti 30 godina. Nova gospođa Ford je konačno srećna.

Prolaze tri nedelje i Ford pobeđuje na izborima. Za bračni par to znači preseljenje u Vašington. Od tada, Beti, kao supruga kongresmena, mora da shvati da u njihovoj vezi nema mesta samo za nju i njenog muža. „Treći“ kome će Džeri posvetiti dosta vremena jeste i biće politika. Beti mu pomaže u poslu. Ona vodi Džeraldovu kancelariju u Kapitolu i aktivno je uključen u dobrotvorne kampanje i aktivnosti ženskih organizacija.

Podržala je ABORTUS, a zatim završila na REHABILITACIJI:

Foto: AP

 

Dve godine kasnije , rođeno je prvo dete para , Majkl Džerald. Zatim, u roku od sedam godina, Beti rađa još dva sina : Džona Grandera i Stivena Medžisa i ćerku Suzan Elizabet.

Godine 1965. Džerald je bio izabran za lidera republikanske manjine u Predstavničkom domu, njegov rad počinje da ga proždire skoro celog. Nema vremena za ženu i decu i postaje nedeljni gost kod kuće. Čak i kada se jedne noći političar neočekivano pojavio u svojoj spavaćoj sobi kasno uveče, Beti, naviknuta na njegovo odsustvo, zadrhti od straha, vičući: "O Bože, šta radiš ovde?" Džerijevo odsustvo dovodi do sve više nesporazuma i svađa između njega i njegove žene. 

Osećala sam se strašno zapostavljeno

Prepuštena samoj sebi obavezama domaćice, majke, ali i supruge političara, koje joj se gomilaju na plećima, u jednoj rečenici priznaje unapređenje svog dragog: „Vi ste dobili novog vođu, a ja izgubila moj suprug." Poučena iskustvom svoje prošle veze i razvoda, počinje da se plaši za budućnost svoje porodice. Međutim, ovo je samo početak Betinih nevolja. Uskoro će morati da se suoči sa mnogo jačim protivnikom od profesionalnih obaveza njenog supružnika ...

Prva dama 

U životu Beti Ford pojavljuje se neočekivana bolest . Kada je jednog dana otvorila prozor, oseti bol u predelu vrata. Sledećeg jutra se probudila sa paralizovanom levom rukom . Dijagnoza? Nervni grčevi koji ne prolaze lečenjem. Pored toga, žena kongresmena počinje da oseća akutni artritični bol (iznenadni napad lokalizovan unutar zgloba; bol je jak, praćen temperaturom, jezom i slabošću tela). Bespomoćna pred svojim bolestima , Beti sve više koristi lekove protiv bolova, bez kojih više ne može da funkcioniše. Bolest toliko napreduje da se i psiha žene pogoršava. Poseta psihijatru, a potom i terapija se ispostavlja da je neophodnakoji joj 1970. privremeno pomaže da stane na noge.

Podržala je ABORTUS, a zatim završila na REHABILITACIJI:

Foto: AP

 

Međutim, ovo je samo pola bitke – drugo je podrška muža, koji je još uvek odsutan. Beti traži od Džerija da se povuče iz politike zbog njenih zdravstvenih problema i posveti svoje vreme porodici. Džerald Ford se kune svojoj supruzi da će se poslednji put kandidovati za dvogodišnji mandat kongresmena. Međutim, sudbina donosi odluku za Fordove. Događaji koji se dešavaju u Vašingtonu primoravaju političara da promeni planove - to će uskoro odrediti budućnost i njega i Beti.

Godine 1973. izbija skandal. Kao rezultat istrage Ministarstva pravde, američki potpredsednik Spiro T. Angev je primoran da podnese ostavku. Političar je takođe optužen za korupciju tokom svog potpredsedničkog mandata. Odlukom tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona, Džerald Ford je imenovan na upražnjeno mesto , koje ubrzo odobrava Kongres. Tako Beti Ford neočekivano postaje druga dama Sjedinjenih Država. Iako je skoro preklinjala svog muža da raskine sa politikom, ona preuzima novu ulogu negujući odgovornosti supruge potpredsednika SAD. Osam meseci kasnije, međutim, sudbina je ponovo izigrala politički trik.

Čuveni Votergejt skandal (razlog je bilo nezakonito delovanje Niksonove administracije prema njegovim političkim protivnicima, što je opet dovelo do ustavne krize) primorava tadašnjeg šefa države da podnese ostavku. On imenuje nikog drugog do Džeralda Forda, koji ulazi u istoriju kao 38. predsednik Sjedinjenih Država. Tako je Beti ponovo postala prva dama. Ona tada ima 53 godine i ponosno gleda svog ljubavnika kako se zaklinje 9. avgusta 1974, držeći ruku na Bibliji. Posebno je dirnuta kada je Džerald rekao:

- Nemam obaveza ni prema jednom muškarcu, samo prema jednoj ženi. To je moja draga žena.

Podržala je ABORTUS, a zatim završila na REHABILITACIJI:

Foto: AP

 

Ova kuća je postala grob. Hoću da pevam ovde!

Dakle, on unosi značajne promene u Beloj kući. Počinje sa atmosferom, omogućavajući osoblju da komunicira sa prvim parom. Ljudima koji rade za Niksona do sada je bilo zabranjeno da odgovaraju na pozdrave šefa države i nisu ulazili u razgovor sa predsednikom ili njegovom suprugom. Beti, međutim, navodi da su ona i Džeri obični ljudi koji uživaju u društvenom životu i mrze tišinu. Stoga, kao domaćin Bele kuće, tamo organizuje brojne žurke , pozivajući ne samo predstavnike vlasti i krem Vašingtona, već i sopstvene prijatelje i poznanike koji ne pripadaju eliti.

"Svako može imati rak"

Predsedničku sreću neočekivano prekida još jedna medicinska dijagnoza . Samo sedam nedelja nakon što je Ford položio zakletvu kao šef države, njegova supruga tokom pregleda saznaje da mora da se bori protiv raka dojke. Mastektomija je neophodna i ona prolazi dva dana nakon prijema u bolnicu. Betin snažan karakter sprečava je da podlegne bolesti. Primetivši moćnu grupu međunarodnih medija o njenom boravku u ustanovi iza bolničkog prozora, predsednica shvata da ima moć da promeni svest ljudi i utiče na njihove životne odluke. S obzirom na obećanje njenog muža da će njegova administracija uvesti novu eru integriteta Bele kuće nakon Votergejta, Beti preduzima korake bez presedana i poziva novinare u bolničku sobu, zvanično ih obaveštavajući o svom zdravstvenom stanju .

Podržala je ABORTUS, a zatim završila na REHABILITACIJI:

Tanjug

 

Koristeći reči "dojka" i "rak", koje su u prošlosti bile tabu, prva dama koristi svoju bolest da javno raspravlja o dijagnozi, tretmanima i procesu emocionalnog preživljavanja mastektomije. Ne samo da podiže svest javnosti, već zauvek menja percepciju građana o raku dojke. Beti Ford postaje primer i simbol za one koji su se do sada plašili ili stideli da pokucaju na vrata lekara. Iako nema dokumentovanih brojki, odluka predsednika da pred kamerama otvoreno govori o borbi protiv raka spasava živote hiljada žena. Gledajući Betinu „ispovest” u medijima, njeni zemljaci masovno idu u istraživanje, a klinike pucaju po šavovima od ljudi koji žele da provere svoje zdravlje i, ako je potrebno, da se odgovarajuće leče.

Ali to nije sve, za nekoliko dana prva dama dostiže oko 60.000. zahvalnice za korak divljenja i želje za brz oporavak. Neke od koverti sadržale su donacije. Ove Beti ih je prosledila Američkom društvu za rak.

Ljubomorna žena

Kada je Beti postala prva dama, skoro niko nije znao da je Džerald njen drugi muž. Dakle, kada je ova informacija izašla na videlo, u Americi izbija veliki skandal.

Iako je bila u stanju da prihvati činjenicu da je politika, a ne ona, vodila u životu njenog muža, nije mogla da podnese prisustvo drugih žena u njegovom bliskom okruženju.

Jedne večeri, na jednom od prijema održanih u Beloj kući, meksička umetnica je pozvana kao specijalni gost. Viki Kar, atraktivna plavuša čijem šarmu u to vreme nijedan muškarac nda odoli. Posle njenog nastupa ušao je Džerald Ford, zahvaljuje se što je prihvatila poziv, a zatim zajedno izlaze na terasu. Beti je čula kako zvezda pita njenog muža koje meksičko jelo on najviše voli. On bez oklevanja odgovara: "Ti si jelo." U ovom trenutku, predsednik, flertujući sa pevačicom, čuje iza njegovih leđa:

- Noga ove dame nikada više neće biti ući u Belu kuću!

Podržala je ABORTUS, a zatim završila na REHABILITACIJI:

Profimedia

 

Iako je Ford u to vreme bio predsednik, njegova žena je vukla konce u Beloj kući iza kulisa. Šef države je uvek isticao koliko je važnu ulogu Beti imala u njegovom životu, pa sada uzima u obzir njeno (ne uvek prijatno) mišljenje.

Tako predsednikova supruga počinje da pokreće tabu teme u javnosti. Reč je, na primer, o abortusu, koji bi, prema njenim rečima, trebalo da „napusti šumu i ode u bolnice, gde mu je i mesto”. I to bi trebalo da rade njeni doktori, a ne šarlatani, kako ih ona naziva. 1975. godine, tokom televizijskog programa „60 minuta“, podržava odluku Vrhovnog suda o legalizaciji abortusa. Ona to opisuje kao sjajnu ideju. Još jedna tema koju dotiče u vazduhu je važnost psihijatrijskog lečenja (priznajući da je i sama prošla kroz njega) i kako to može da pomogne. Ni prva dama ne izbegava izjave o predbračnim odnosima . Kao primer pominje ... svoju jedinu ćerku.

"Ja sam Beti Alkoholičarka"

U novembru 1976. pobedio je Džim Karter za svog sledećeg šefa države, Beti je zaglavila sa Džeraldovim porazom .

Kada je Džeri izgubio, Betina noćna mora iz prošlosti joj se vraća kao bumerang. Ponovo uzima lekove na recept i davi svoje tuge u alkoholu. Mešavina brojnih alkoholnih pića sa tabletama dovodi do ozbiljnih zdravstvenih posledica. Ipak, ona se pretvarala da je sve u redu. Nije želela da pokaže svoje slabosti. 

Godinu dana nakon što je napustila Belu kuću 1978. godine, Betino zdravlje nastavlja da se pogoršava.

Podržala je ABORTUS, a zatim završila na REHABILITACIJI:

Profimedia

 

Često nestaje i ne pojavljuje se na zakazanim sastancima. Rodbina počinje da brine za nju. U proleće, nakon razgovora sa ćerkom, Beti se direktno suočava sa ostatkom porodice.

Ona nije mogla više sebi da pomogne - teška zavisnost od droga i alkohola počinje da preuzima kontrolu nad njenim životom , tako da Fordovi nameravaju da deluju pre nego što bude prekasno. Bivši predsednik je bio besan. Ona je ljuta na svog muža i decu zbog mešanja u njene privatne stvari. 

Doktor i medicinska sestra se pojavljuju u njihovoj kući. Beti počinje da shvata da ne može sama da prevaziđe svoju rastuću zavisnost. Zato pristaje da se podvrgne nedeljnoj kontrolisanoj detoksikaciji svog tela, a zatim se lično upisuje kao član Programa zavisnosti u pomorskoj bolnici Long Bič.

Takođe je prinuđena da deli svoju sobu sa drugim zavisnicama i obavlja svakodnevne aktivnosti koje verovatno nijedna predsednica supruga ne bi radila. Govorimo, na primer, o čišćenju toaleta koji koriste svi. Beti nije krila da joj je to izuzetno težak, ali neophodan i jedini proces da povrati puno zdravlje. Ono što bi drugi tretirali kao razlog za sramotu, ona je pretvarala u ponos – pa javno otkriva detalje terapije i iskreno otkriva istoriju svoje zavisnosti.

- Moje ime je Betti. Bila sam prva dama, sada sam alkoholičarka - rekla je ona samouverenim glasom, znajući da njena iskrena ispovest može pomoći mnogim zavisnicima u zemlji, i poziva ih da započnu terapiju. 

Lečenje je uspešno. Beti Ford napušta centar za zavisnosti zdrava i bogata iskustvima koja je nameravala da iskoristi u svom društvenom radu. 

Džerald Ford umire drugog dana Božića, 26. decembra 2006. Beti umire pet godina kasnije, 8. jula 2011. Tada ima 93 godine.

Podržala je ABORTUS, a zatim završila na REHABILITACIJI:

Profimedia

 

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading