Ko je PRVA DAMA Severne Koreje? O njoj skoro NIKO ništa ne zna, čak ni koliko DECE ima sa DIKTATOROM, a od javnosti se KRILA više od godinu dana!

K.Ć. Vesti 03.05.2022 12:45 1

Ko je prva dama Severne Koreje? Kakva je to žena koja pomaže da se stvori dobar imidž Kim Džong Una i koja navodno ima nekoliko dece sa njim? Saznajte pet činjenica o Ri Sol Ju, supruzi diktatora

Ko je PRVA DAMA Severne Koreje? O njoj skoro NIKO ništa ne zna, čak ni koliko DECE ima sa DIKTATOROM, a od javnosti se KRILA više od godinu dana!

Foto: AP

Verovatno su u braku od 2009. godine, ali su javnosti predstavljeni tri godine kasnije. Ne znamo pod kojim okolnostima se upoznao severnokorejski par. 

Nije se uvek zvala prva dama. Tek 2018. godine, kada je Severna Koreja učestvovala na samitu sa Sjedinjenim Državama, to je tako definisala. Ranije je bila navedena kao „saputnica“, ali je nekoliko meseci kasnije postala „cenjena prva dama“. Izraz se ne koristi od 1974. za ženu u toj ulozi.

Ima li dece?

Prema južnokorejskim analitičarima, Ri je godinu-dve mlađa od svog supruga. Navodi se da sa Kim ima troje dece, iako se o njima ništa ne zna. Prvo dete ima 11, drugo 8, a poslednje 4 godine. Nikada nisu viđeni niti izveštavani u severnokorejskim medijima.

Ko je PRVA DAMA Severne Koreje? O njoj skoro NIKO ništa ne zna, čak ni koliko DECE ima sa DIKTATOROM, a od javnosti se KRILA više od godinu dana!

Foto: AP

 

Privatni život lidera nije nešto što se ranije naglašavalo u Severnoj Koreji. Kim Džong Il, bivši lider zemlje, nije čak ni otkrio identitet svoje supruge.

Studirala je pevanje u Kini, a karijeru je razvila sa Unhasu orkestrom u Severnoj Koreji. Diplomirala je na Univerzitetu u Pjongjangu, nazvanom po Kim Il Sungu, osnivaču zemlje i dedi njenog supruga.

Bila je prva severnokorejska supruga jednog lidera zemlje koja je pratila svog muža na međukorejski samit. 

Hrabra prva dama?

Godine 2018, kada je visoki američki obaveštajni zvaničnik Endi Kim posetio Pjongjang, rekao je severnokorejskim liderima da ne bi trebalo da puši jer je štetno po zdravlje. Kritikovati diktatora je apsolutno zabranjen čin u restriktivnoj zemlji, ali Kimova supruga je dodatno podržala američki savet, rekavši da je slično savetovala i svog supružnika.

Mediji su takođe primetili da Sol Ju ima strast prema skupim brendovima, eksperimentiše sa imidžom - menja odeću, frizuru i izgleda veoma moderno po standardima konzervativne zemlje. Stručnjaci za modu ističu da se, uz oštar prijem severnokorejskog diktatora, čini da je njegova supruga delikatna, umetnička duša. Njena strast prema umetnosti i visokoj kulturi čini je toplom i brižnom osobom. Dobro se oseća i u javnim nastupima pozira sa osmehom za kamere. Deluje samouvereno i odlučno.

Nestala bez traga godinu dana

Ri je nestala iz vidokruga medija više od godinu dana između 2020. i 2021. godine. Bila je odsutna nekoliko meseci. Ljudi su sumnjali da je u pitanju trudnoća ili zdravstveni problemi, ali do danas niko ne zna gde je prva dama bila u tim trenucima. Severnokorejski mediji nisu komentarisali ovu temu.

Sve u svemu, međutim, ona je aktivno uključena u život Severne Koreje, podržavajući svog muža u diplomatskim sastancima i javnim nastupima.

Uprkos "nestancima", aktivnost supruge Kim Džong Una je dašak svežeg vazduha u politici zemlje – bivše žene diktatora nisu se pojavljivale sa takvom učestalošću sa svojim muževima.

Kakav je pravi život Ri Sol Ju, žene diktatora? To ostaje tajna koju pomno čuvaju severnokorejske vlasti.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Dragoljub
08.05.2022 18:55

Zasto diktator,nije napao nikog e sada sto kolonizatori usadili gen u svoju srz da su glavni,bogom dani i niko to da im remeti,posvadjaju jedan narod i pljackaju ih ,je deseta stvar.