Evo zašto TURSKA neće više NIKADA da učestvuje na Pesmi Evrovizije: Razlog je BRUTALAN, a narod se buni protiv odluke vlasti

K.Ć. Vesti 15.05.2022 09:32 8

Istorija turskih nastupa na Pesmi Evrovizije su usponi, padovi, odlasci i povratci

Evo zašto TURSKA neće više NIKADA da učestvuje na Pesmi Evrovizije: Razlog je BRUTALAN, a narod se buni protiv odluke vlasti

Printscreen/Youtube

Koliko su puta nastupili umetnici iz Turske na sceni Evrovizije? Konačno, zašto su nadležni odustali od učešća na festivalu i ne nameravaju da se na njega vrate? 

Kako je Turska stigla na Evroviziju? Konkurs je otvoren za predstavnike zemalja članica Saveta Evrope i onih koje se nalaze u Evropskoj radiodifuznoj zoni, koja se prostire na Saudijsku Arabiju. Dakle, učešće na Evroviziji ne zavisi od pozicije date zemlje, koja bi bila označena prefiksom „evro“. Zbog toga na takmičenju mogu da učestvuju zemlje poput Turske, Rusije, Gruzije i Azerbejdžana.

Turska na Evroviziji

Predstavnici Turske nastupali su 34 puta na Evroviziji, od kojih su 33 ušla u finale. Ali hajde da počnemo od početka. Anadolija se priključila takmičenju tokom jubilarnog, 20. finala 1975. godine, organizovanog u Stokholmu. Semiha Janki nastupila je na švedskoj sceni sa pesmom „Seninle bir dakika“ koja je zauzela poslednje, 19. mesto.

Od trenutka pridruživanja, javna TV TRT (Turkiie Radio Televizion Kurumu) organizuje nacionalne kvalifikacije.

Prva ostavka Turske

Uprkos svom debiju na takmičenju, Turska je odustala od učešća na Evroviziji u naredne dve godine. Razlog je trebalo da bude pritisak arapskih država, koje su se protivile učešću jedne muslimanske zemlje na događaju organizovanom u Izraelu. (Turska nije nastupila ni na Evroviziji 1994. godine).

Godine 1978. Turska, koju su predstavljali Nilufer i Nazar, vratila se na Evroviziju. Ispostavilo se da se kultura Orijenta, njegova muzika, kostimi i igre nisu dopadali žiriju, pa su se očekivale 22 godine za pravi uspeh. Proboj je usledio 1997. godine, kada je Šebnem Paker zajedno sa Etnik grupom zauzeo treće mesto sa pesmom "Dinle".

Turska pobedila na Evroviziji

2003. je bila izuzetno srećna za Tursku. U 48. finalu Pesme Evrovizije pobedila je turska pevačica Sertab Erener sa pesmom "Everivai That I Can" sa 163 poena.

Pobeda je omogućila Turskoj da bude domaćin još jednog finala, koje je održano u Areni Abdi Ipekči u Istanbulu. Zemlju je tada predstavljala Atina sa pesmom „For Real“, zauzevši 4. mesto.

Zašto je Turska napustila Evroviziju?

Kada je Kan Bonomo nastupio na takmičenju 2012. godine sa pesmom „Love me Back“, niko nije slutio da će to biti poslednji nastup u istoriji Turske Evrovizije.

Turska je 2013. odlučila da se povuče iz daljeg učešća na Evroviziji. Zašto? Zvanično, glavni razlog je bilo nezadovoljstvo favorizovanjem, odnosno obezbeđivanjem plasmana u finale za tzv. Velika petorka (Nemačka, Španija, Francuska, Velika Britanija i Italija).

To je to zvanično. Nekoliko godina kasnije, direktor nacionalne televizije Ibrahim Eren izjavio je da u Turskoj ne može da se prikazuju nastupi umetnika poput Končite Vurst.

- Kao javni emiter, nismo u mogućnosti da prenosimo uživo u 21 sat kada su deca još budna – događaj tokom kojeg bradati Austrijanac nosi haljinu. Ne verujemo u koncept roda i da možete biti muškarac i žena u isto vreme- rekao je on tokom diskusije o konkursu. (izvor: eurovizja.org).

Da sumiramo: prema turskim vlastima, organizacija takmičenja se razlikuje od turskih vrednosti. Turski novinari, pak, smatraju da je glavni razlog netrpeljivost vlasti prema LGBT zajednici.

EBU nije ostao dužan, u odgovoru direktoru je napisano da je takmičenje odavno zasnovano na univerzalnosti i slavljenju različitosti kroz muziku.

Hoće li se Turska vratiti na Evroviziju?

Turci uopšte nisu zadovoljni odlukom vlasti, štaviše - insistiraju da se zemlja vrati na Evroviziju. Izgleda da nema šanse za to. Jedina nada (po mišljenju stanovnika) je poraz aktuelnog predsednika na izborima.

 

Komentari (8)
Loading
Perica
15.05.2022 09:52

Imate moju podršku! Ovo što se događa na evroviziji prevazilazi sve norme ponašanja i porodičnih vrednosti!

Bhm
15.05.2022 10:24

Bravo Turci!Poštovanje za vaše samopoštovanje!Zamisli velika petorka?!?Zamisli učestvuješ u promociji gej lobija i politickih favorita zapada?!Svako ko ima i malo samopostovanja bi uradio isto sto i Turska!Neka se gejevi promovisu na nekom drugom,njihovom mestu a politiku neka resacaju politicari a Evroviziju treba bojkotovati dok se ne vrati isključivo vrednovanje pesme i muzike bez "velikih"i malih...

Bhm
15.05.2022 10:24

Bravo Turci!Poštovanje za vaše samopoštovanje!Zamisli velika petorka?!?Zamisli učestvuješ u promociji gej lobija i politickih favorita zapada?!Svako ko ima i malo samopostovanja bi uradio isto sto i Turska!Neka se gejevi promovisu na nekom drugom,njihovom mestu a politiku neka resacaju politicari a Evroviziju treba bojkotovati dok se ne vrati isključivo vrednovanje pesme i muzike bez "velikih"i malih...

aferim
15.05.2022 10:25

Sodom Gomor live, pakao, zasto uporno srljamo u to, sve ce to ubrzo morati sa de menja, dace Bog

Leona
15.05.2022 20:46

@aferim - Kako bre srljamo ? Moze li biti ista ogavnije od Zadruge i slicnih kako kazes 'Sodom Gomor'. Tu bas ima svakog zla, bluda, kriminala, i svega sto se moze zvati Sodoma i Gomora. Praviti dete mentalno retardiranoj osobi je tesko kaznjivo delo. Odgajati dete u jednom takvom obitavalistu je stravicno, a parenje naocigled milionskog gledalista je jako mucno jer to ni zivotinje ne rade javno. Eurovizija je mila majka za 'estradu' Srbije.

mali perica
15.05.2022 12:19

i da se ukime vise to nabacivanje gej mode ,obicaja i ponasanja.

Pera K.
15.05.2022 18:58

Pametno, ovo je toliko kiča i neukusa da prevazilazi sve norme normalnog ljudskog ponašanja i kodeksa. O polovima da ne pričamo. Gej populacija i njhova organizacija na sve načine hoće da nametnu svoje principe ostatku sveta koji nisu orjentisani kao gej alijansa i gej lobi. Tako da je evrovizija postala propagadna mdšina za gej lobi u svet i evropi. O talentu i muzičkoj progukciji nema smisla da se govori jer ne postoji i nema aama baš nikakvog uticaja na pobednika pesme evrovizije. Pvo je postalo samo farsa pesme evrovizie onaku kavu pamtimo pre 40 godina.

Ljube
16.05.2022 00:37

Bravo Turci ...odvratnost cetiri sata na tv prenosima vec odavno sa Eurosonga !