Danas bi Nikola Simić napunio 88 godina: Nakon njegove smrti isplivali ovi detalji NJEGOVOG ŽIVOTA!

K.Ć. Vesti 18.05.2022 15:47 1

Ostavio je pečat u jugoslovenskoj kinematografiji brojnim ulogama, a svoj život držao je daleko od objektiva

Danas bi Nikola Simić napunio 88 godina: Nakon njegove smrti isplivali ovi detalji NJEGOVOG ŽIVOTA!

Alo

Nikola Simić rođen je na današnji dan 18. maja 1934. godine u Beogradu, u pekarskoj porodici, a njegov 10 godina stariji brat je glumac Slavko Simić.

Prvu ulogu dobio je još kao student, 1957. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je stalni član bio od 1959. do januara 2014. Od 1971. je igrao u predstavi "Buba u uhu" sa kojom je 7. juna 2011. proslavio jubilej - 40 godina igranja, a predstava je ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

Proslavio se brojnim filmskim i televizijskim ulogama, a Dimitrije Pantić iz "Tesne kože", dirigent Herbert fon Karajan iz filmova Druga Žikina dinastija i Sulude godine, samo su neke od rola po kojima je ostao upamćen.

Nikola je glumio i u brojnim TV serijama, a važan deo njegove karijere bila je i sinhronizacija crtanih filmova. Najpoznatiji je po liku Duška Dugouška i čuvenoj rečenici “Šefe, koji ti je vrag”.

Nikola je odrastao na Zvezdari, da bi se njegova porodica kasnije preselila na Topličin venac, što je, kako je govorio, njemu veoma teško palo jer je bio razdvojen od drugova. Jedan od trenutaka koji mu je zauvek ostao urezan u sećanje jeste bombardovanje Beograda, 6. aprila 1941. godine.

- Dаn je bio sunčаn i lep, аli nаpolju se dešаvаlo nešto čudno. Kroz prozor sаm video ljude kаko unezvereni, u pidžаmаmа, beže preko pаrkа. Čulа se vriskа dece u susedstvu. Tаtа, štа je to? – kriknuo sаm prestrаvljen. Ništа, ne boj se! – umirivаo me je otаc. Ništа, sine, vojnа vežbа! Ali iznenаdа me je dohvаtio s krevetа i potrčаo sа mnom u nаručju kа kupаtilu. Kućа se zаtreslа, prolomio se strаšаn tresаk, po kаdi se rаsulo stаklo, u sobi su se stvаri prevrtаle. Mi smo pobegli u podrum gde su već bili mnogi stаnаri - napisao je glumac u autorskom tekstu za TV Novosti, davne 1975.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Mario Sarafciger
18.05.2022 16:28

Da je isus živ slavio bi 2000-ti rođendan,a da je metuzalem živ još bi bio živ