Zbog ove BOLESTI Jelena Dokić je pokušala da se UBIJE: U SRBIJI se s njom bori sve više ljudi, a ovo su SIMPTOMI

J.V. Vesti 13.06.2022 13:37 0

Bivša teniserka Jelena Dokić otkrila je šokantne detalje iz svog života

Zbog ove BOLESTI Jelena Dokić je pokušala da se UBIJE: U SRBIJI se s njom bori sve više ljudi, a ovo su SIMPTOMI

Printscreen/Instagram

- 28.04.2022. Umalo nisam skočila sa balkona na 26. spratu i oduzela sebi život. Nikada neću zaboraviti dan. Sve je mutno. Sve je mračno. Bez tona, bez slike, ništa nema smisla... ..samo suze, tuga, depresija, anksioznost i bol - započela je Jelena i nastavila:

- Poslednjih šest meseci je bilo teško. Bilo je stalno plakanje svuda. Od skrivanja u kupatilu kada sam na poslu pokušavala da obrišem suze da to niko ne vidi do nezaustavljivog plača kod kuće u moja četiri zida, bilo je nepodnošljivo.

 

 

Borba je bila teška

- Stalna osećanja tuge i bola jednostavno ne nestaju i moj život je razbijen. Krivim sebe, mislim da nisam vredna ljubavi i plašim se. Takođe znam da imam još toliko stvari na kojima moram da budem zahvalan, a onda počinjem da mrzim sebe jer se osećam kao da nisam zahvalna jer ne smem da budem jer želim da sve to okončam.

 

 

Uspela je da se izvuče

- Izvukla sam se iz ponora, čak ni ne znam kako sam to uspela. Stručna pomoć mi je spasila život. Ovo nije lako napisati, ali uvek sam bila otvorena, iskrena i ranjiva prema svima vama i duboko verujem u moć deljenja naših priča da nam pomognu da prebrodimo stvari i da pomognemo jedni drugima", napisala je Jelena i dodala da je odlučila da svoje iskustvo napiše jer zna da nije jedina koja se bori. Samo znaj da nisi sama. Neću da kažem da mi sada ide odlično, ali sam definitivno na putu oporavka. Neki dani su bolji od drugih i ponekad napravim korak napred pa nazad - zaključila je Jelena.

Broj depresivnih osoba se duplirao od 2013.

Inače, broj osoba koje boluju od depresije se u Srbiji od 2013. godine duplirao. Istraživanje "Fonda za nauku" pokazalo je da svaka petnaesta osoba u Srbiji ima neku vrstu duševnih smetnji. To je prvo ovakvo istraživanje u Srbiji i rezultati se poklapaju sa situacijom koja je na delu i u Skandinaviji, na primer. Procenat osoba koje boluju od depresije je tokom pandemije bio 5,2 i možda na prvi pogled to ne deluje kao mnogo, ali kada se prevede u brojeve, to je veliki broj ljudi kojima je potrebna pomoć. 

Shutterstock

 

 

Najtipičniji simptomi depresije

Bezvoljni ste

Ako primetite da nemate volju za rad ni za komunikaciju sa ljudima u dužem vremenskom periodu iako za to ne postoji poseban razlog; ako je u vašem životu sve u redu, a vi ipak osećate znatan nedostatak energije i volje, što pre potražite pomoć. Kada primetite da vam se ne radi ništa, da ne želite da izađete iz kuće i da izbegavate ljude, to je znak depresije.

Nemate apetit ili se prejedate

Psiholog vam je potreban ako duže vreme (oko mesec dana) imate slab apetit ili preterano jedete. I anoreksično i bulimično ponašanje ukazuje na psihički problem i uglavnom je znak depresije.

Nervozni ste bez razloga

Jaka napetost i nervoza bez vidljivog razloga, kao i strahovi koji nisu realni, na primer, strah od ulaska u autobus, strah od zatvorenog prostora, strah u masi i slično. Obavezno se javite psihologu jer je problem napetosti dostigao ključnu tačku i potisnut je u nesvesno.

Imate vrtoglavice i gušenja

Vrtoglavica, osećaj gušenja, pritisak u grudima, česta trnjenja ruku, nogu i slično. U ovom slučaju radi se o psihosomatici, što znači da je telo preuzelo psihički problem i tako reaguje. Naravno, prvo treba da obavite pregled i isključite organsku bolest.

Plače vam se bez razloga

Tuga i plačljivost bez realnih razloga. Ako vas nije ostavio voljeni, ili vam nije nestao kućni ljubimac ili se ništa ružno nije dogodilo a vi ipak stalno tugujete i plačete, treba da se obratite za pomoć.

Imate nesanicu

Nesanica ili česta buđenja u toku noći, kao i uznemirenost tokom spavanja ukazuju na to da vas nešto muči na dubljem nivou i da ste nešto potisnuli u nesvesni deo psihe.

Ne možete da prebolite gubitak bliske osobe

Intenzivna patnja koja traje duže od šest meseci ako ste preživeli neki gubitak (bliske osobe, posla...). Svi gubici su teški i zahtevaju rad sa psihoterapeutom ili psihologom.

Konfuzni ste, dekoncentrisani, zaboravni

Konfuzni ste, nemate koncentraciju ili gubite pamćenje. Ovakvi problemi ukazuju ili na depresiju ili na organski problem mentalnog funkcionisanja. U prvom slučaju potražite psihologa ili psihoterapeuta, u drugom slučaju vam je potreban neurolog.

Ništa vam nema smisao

Osećate se izgubljeno, ne vidite smisao života i ne znate šta biste sa sobom dalje. Ovi problemi se javljaju kao zastoj i kriza u pojedinim fazama. Može da bude i kriza srednjih godina, ali i neuroza. Imate osećaj da ste u braku ili vezi izgubili stvarni kontakt, sve vam se čini nekako mrtvo. Ili je previše svađa i konflikata a ne možete o tome da pričate sa partnerom. Ako osećate da su vam se deca otuđila ili su u zastoju, potražite stručnu pomoć. Kod svakog partnerskog problema važno je brzo reagovati i što pre potražiti pomoć. Hronične probleme je teško rešavati.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati volontere Centra "Srce" od 17 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratite mejlom na vanja@centarsrce.org

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading