Video je samo do svoje 12. godine: Andrea Bočeli je zbog strašne NESREĆE potpuno izgubio vid

K.Ć. Vesti 14.06.2022 12:00 1

Imao je nekoliko meseci kada su roditelji primetili da je imao jake bolove

Video je samo do svoje 12. godine: Andrea Bočeli je zbog strašne NESREĆE potpuno izgubio vid

Foto: AP

Ubrzo nakon toga hladan tuš: lekari su detetu dijagnostikovali bilateralni urođeni glaukom.

- Odmah smo krenuli da trčimo po lekarima, od specijaliste do iscelitelja. Dete je često bio podvrgnut operacijama, pokušavajući da spase njegov vid  - piše u knjizi „Muzika tišine“ Andrea Bočelija.

 

Lekari su savetovali paru da izvrši abortus, jer su predvideli da će se dete roditi sa invaliditetom. Po rođenju je bilo očigledno da je Bočeli imao brojne probleme sa vidom, i uspostavljena je dijagnoza da ima urođeni glaukom. On je jednom prilikom izjavio je odluka njegove majke da ga rodi uprkos lekarskih saveta bila njegova inspiracija da osporavanje prava na abortus.

Bočeli je odrastao na porodičnoj farmi gde su se prodavale poljoprivredne mašine i proizvodilo vino u malom selu La Sterca, frazion Lajatiko, Toskana, Italija, oko 40 km (25 mi) južno od Pize. Njegova majka i mlađi brat Alberto i dalje žive u porodičnoj kući; otac mu je umro 2000. godine.

Bočeli je još kao dečak pokazivao veliku strast prema muzici. Njegova majka je izjavila da ga je muzika jedino mogla učiniti srećnim. Počeo je sa časovima klavira sa 6 godina, a kasnije je naučio da svira flautu, saksofon, trubu, trombon, gitaru i bubnjeve. Njegova dadilja Orijana dala mu je prvu ploču Franka Korelija i on je počeo da pokazuje interesovanje za karijeru tenora. Do 7. godine mogao je da prepozna čuvene glasove tog vremena i pokušao je da se ugleda na sjajne pevače.

Video je samo do svoje 12. godine: Andrea Bočeli je zbog strašne NESREĆE potpuno izgubio vid

Foto: AP

 

U 12. godini Bočeli je potpuno izgubio vid nakon nesreće tokom fudbalske utakmice. U meču u kome je bio golman, pogođen je u oko i zadobio je moždano krvarenje. Lekari su pribegli pijavicama kao krajnjoj meri u pokušaju da mu spasu vid, ali nisu uspeli, a on je ostao slep.

Bočeli je takođe provodio vreme pevajući tokom svog detinjstva. Svoj prvi koncert održao je u malom selu nedaleko od mesta gde je rođen. Na prvom pevačkom takmičenju pobedio je sa 14 godina sa pesmom „'O sole mio“ u Margherita d'Oro u Vijaređu. Srednju školu završio je 1980, a potom je studirao pravo na Univerzitetu u Pizi. Da bi zaradio novac, davao je večernje predstave u klavirskim barovima i tamo je upoznao svoju buduću suprugu Enriku 1987. godine. On je završio pravni fakultet i proveo godinu dana kao advokat imenovan od suda.

Video je samo do svoje 12. godine: Andrea Bočeli je zbog strašne NESREĆE potpuno izgubio vid

Foto: AP

 

Andrea Bočeli je jedna od najvećih legendi muzičke scene našeg vremena, jedan od najomiljenijih tenora na svetu. U ovoj izvanrednoj autobiografiji umetnik predstavlja drugačiju, ali podjednako fascinantnu muziku – „muziku tišine”, glas unutrašnjeg sveta glavnog junaka.

Andrea Bočeli - godinama na vrhu

On je umetnik čiji nastupi obaraju sve rekorde, ali u knjizi otkrivamo i čoveka sa njegovim muzičkim i životnim iskustvom kao i dubokim osećanjima. Pevač se priseća godina studija, pričajući priču o porodici, prijateljima, prvim ljubavima i uspesima. Knjiga govori o životu umetnika koji trijumfuje, ali i propada, pati i sumnja.

Prestao je sa turnejama. Dve godine kasnije, šokantna vest je kružila svetom.

„Vođen iznenađujućom iskrenošću i delikatnošću (naročito u opisu odnosa sa ocem i njegovom životnom saputnicom Veronikom), Bočeli uvodi čitaoca u svoj duhovni svet – bogat, osetljiv i složen“ – piše na samom početku knjige.

„Muzika tišine se ne može zaboraviti, kao ni glas njenog tvorca“.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Alfa
14.06.2022 12:31

Žao mi je što mu se to desilo.Ali , svojevremeno je tražio da se Srbija bombarduje,To ste zaboravili?