Ovo je Akie Abe, supruga ubijenog premijera Japana: Živela je pod ogromnim pritiskom godinama

K.Ć. Vesti 10.07.2022 09:42 0

Tokom javnog govora u petak u Nari, bivši japanski premijer i lider Liberalno-demokratske partije Šinzo Abe je ubijen

Ovo je Akie Abe, supruga ubijenog premijera Japana: Živela je pod ogromnim pritiskom godinama

EPA

67-godišnji političar preminuo je u bolnici nakon što su lekari pokušali da mu spasu život. Policija je već uspela da privede osumnjičenog, bivšeg vojnika Japanskih snaga samoodbrane, 41-godišnjeg Tecuju Jamagamija.

Prema nezvaničnim informacijama, motiv napada bilo je nezadovoljstvo vladavinom bivšeg premijera. Nakon tragičnog dohađaja Abe je ostala udovica. Ko je Akie Abe?

Akie Abe je rođena 10. juna 1962. kao Akie Macuzaki. Potiče iz više klase – njen otac Akio Macuzaki je bio predsednik jedne od najvećih japanskih konditorskih kompanija – Morinaga & Co. Upravo je ova korporacija (specijalizovana, između ostalog, za čokoladne proizvode) pokrenula lokalnu tradiciju za Dan zaljubljenih da žene 14. februara daju slatkiše muškarcima. Ideja se pokazala uspešnom i do danas značajno utiče na navike Japanaca.

EPA

 

Akie Abe iza sebe ima raznoliku karijeru. Radila je, između ostalih kao radio di-džej, zatim je prešla u sektor odnosa sa javnošću, postajući deo Dentsua - najveće reklamne i PR agencije u Japanu i pete po veličini na međunarodnom nivou. 1987. godine, sa 25 godina, udala se za budućeg premijera Šinza i tako postala gospođa Abe.

Ni kao premijerova supruga nije se odrekla strasti

Ali ona je i dalje radila - devedesetih je počela da radi kao radio novinarka u rodnom gradu svog muža, Šimonoseki. Njene emisije su uživale značajnu popularnost i brzo su među publikom postale poznate kao Akki. Nakon što je njen muž napustio svoj prvi premijerski mandat (2006-2007), otvorila je izakaia, japanski bar koji tradicionalno služi uglavnom alkohol i grickalice.

EPA

 

Godine 2011. Abe je magistrirala društvene nauke na Univerzitetu Rikjo.

Poznato je da je Akie Abe saveznik LGBTKIA + zajednice, a 2014. je prisustvovala Paradi ravnopravnosti u Tokiju kako bi pokazala svoju podršku. Akie i Šinzo Abe nikada nisu imali decu – ali su se borili sa neplodnošću (oboje su se lečili) i jakim društvenim pritiskom – stalni pad nataliteta i starenje stanovništva je ogroman problem u Japanu, i mnogi ljudi veruju da bi premijerova porodica trebalo da bude primer uzoran primer „tradicionalne društvene ćelije“.

EPA

 

„Naravno, kao supruga političara bila sam pod ogromnim pritiskom, takođe iz njegovog biračkog okruga“, priznala je Akie u jednom od intervjua. Takođe je otkrila da joj je suprug ponudio da usvoji dete, ali se ona nije osećala spremnom za to i da se to nikada nije dogodilo.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading