"Pjevam danju, pjevam noću": Iza velikog Čolinog hita krije se TRAGIČNA ljubavna priča

Vesti 20.06.2022 17:00 2

Jedan od najvećih hitova iz duge karijere čuvenog Zdravka Čolića je pesma "Pjevam danju pjevam noću", ali mnogi ne znaju ko je napisao ove stihove i o čemu tekst govori

"Pjevam danju, pjevam noću": Iza velikog Čolinog hita krije se TRAGIČNA ljubavna priča

Alo

Čola je ovu pesmu snimio 1977. godine, a autor reči ove pesme jeste veliki srpski pesnik Branko Radičević. 

Čuveni romantičarski pesnik je ove reči uputio Mini Karadžić, ćerki Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika.

Mina Karadžić bila je obrazovana, uglađena i talentovana. Govorila je četiri svetska jezika, svirala je klavir i volela je da slika.

Među uglednim ljudima kojima je bila okružena, mnogi su joj se udvarali.

Branko Radičević je u to vreme bio mlad pesnik i siromašan student oboleo od tuberkuloze. S obzirom na to da mu je cela porodica preminula od iste bolesti, odlučio je da upiše medicinu. Minu je upoznao u visokom društvu i ona mu se kao tako mlada, pametna i kulturna lepotica odmah svidela. 

Ni Mina nije bila imuna na mladog pesnika, o čemu svedoči njeno kasnije pisanje o njemu. Siromašni pesnik o svojoj ljubavi pisao je i Đuri Daničiću, ali nikada se nije nadao da će njihova platonska ljubav biti fizički realizovana.

Svoja osećanja izrazio je kroz pesmu, poručivši joj da želi da je "metne međ zvjezdice".

Branko je preminuo od tuberkuloze 1853. godine u 29. godini. Pet godina kasnije, Mina se udala i dobila sina Janka, ali nikada nije bila srećna. Dve godine pošto je postala majka, preminuo joj je suprug, a godine 1876. je u ratu izgubila i sina jedinca.

Preminula je 18 godina kasnije u 65. godini.

Njihova ljubav i dalje živi u čuvenom Čolinom hitu "Pjevam danju, pjevam noću"

 

 

Komentari (2)
Loading
verba volant
20.06.2022 17:55

Nisam bila baš neki fan, ali ČoliĆćjeste dobar pevač. Možda bi bi o i veći da je imao bolje tekstove. ( sećam se neke tabakere, valjda). Kada sam čula ovo " da si zvezda sele moja...." zastala sam u čudu. Šta je sad? Otkud ovakvi božanstveni stihov? Malo premotavanje periferne memorije( gimnazija je još bila blizu). Pa da! Branko. Brzo sam isprevrtala kućnu biblioteku, ne baš malu i da, to je to. To je njegova najlepša pesma.

Marko
20.06.2022 19:04

Pjevam se na Srbskom kaže pevam. Kad je bilo gusto Čolići, Bregovići, Džinović, nekakvi Merlini i mnogi slični njima skrivali su se u Makedoniji, Francuskoj i gde sve ne. Kad je prošla opasnost evo njih nazad, da malo pevaju za mnogo para. Kad će Srbi povratiti svoje dostojanstvo koje su nekad imali urođeno od rođenja.