Srpsko ČUDO od deteta osvojila ZLATO: Adriana je u OVOJ disciplini oborila sopstveni REKORD i ponovo postala ŠAMPIONKA sveta

Vesti 03.08.2022 14:29 0

Drugi put zaredom je postala svetski prvak u konkurenciji juniora i osvojila zlatnu medalju. Adriana Vilagoš je u disciplini bacanje koplja, prvo mesto osvojila prvo u Keniji, a sada i u Kolumbiji.

Srpsko ČUDO od deteta osvojila ZLATO: Adriana je u OVOJ disciplini oborila sopstveni REKORD i ponovo postala ŠAMPIONKA sveta

Printscreen/ YouTube

Na Svetskom prvenstvu za juniore u Kolumbiji bila je drastično bolja od svojih vršnjakinja. Podatak koji govori o tome jeste da je sa svakim bacanjem bila sve bolja i bolja, a ostale takmičarke su zaostale i po nekoliko metara. Adrianin najbolji rezultat sa takmičenja u Kolumbiji je 63.52 metara. Na podijumu niže od nje su Valentina Barios iz Kolumbije sa 57.84 i Manuela Rotundo iz Urugvaja sa 55.11 metara.

Mlada sportistkinja je nakon osvajanja odličja rekla da je jako srećna jer je dva puta oborila lični rekord.

- Jako sam srećna, rekord šampionata, dva puta sam obarala lični rekord, ovo mi je bilo glavno takmičenje ove godine, jako smo dobro odradili pripreme, nadala sam se dobrom rezultatu, ali baš i ne ovako dobroj seriji. Četiri puta preko 60 metara, probala sam i svetski rekord, ali je još malo falilo. Kada se sve skupi, jako sam srećna, bila je dobra atmosfera, pozdrav iz Kolumbije - poručila je Adriana.

Rezultati Adriane u 2021. godini su brojni, a neki od njih su da je bila prvakinja sveta u juniorskoj konkurenciji, najbolja na Balkanu, druga na Evropskom prvenstvu, druga najbolja mlada sportiskinja u Evropi, u istoj kategoriji najbolja u Srbiji. Osvojila je zlatnu medalju na Mediteranskim igrama 2022. godine u Oranu u disciplini bacanje koplja.

Upravo se iz ovog razloga čekaju Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, a i zbog toga što je Srbija dobila novu zvezdu atletike, baš kada je Ivana Španović na zalasku karijere.

 

 

- Skrenula je pažnju na sebe još pre tri godine kada je postavila svetski rekord u konkurenciji takmičarki do 14 godina. Koplje od 400 grama tada je bacila 63 metra i 80 centimetara. Ove sezone u juniorskoj konkurenciji je postala prvakinja sveta u Najrobiju i vicešampionka Evrope u Talinu. Evropski olimpijski komiteti dodelili su joj drugo mesto u izboru za najboljeg mladog sportistu kontinenta. Adriana je bila neprikosnovena i na Balkanijadi u Kraljevu. Postala je svetska rekorderka za atletičarke do 18 godina. Koplje od 500 grama hitnula je magičnih 70 metara i 10 centimetara. Na juniorskom Šampionatu sveta u Keniji osvojila je zlatnu medalju, i to sa olimpijskim kopljem teškim 600 grama. Rezultatom od 61 metar 46 centimetara oborila je državni rekord među takmičarkama do 20 godina. Potom je na Mitingu u Zagrebu pomerila granicu na 62 metra i 36 centimetara i postala juniorska evropska rekorderka - ovako je Adrianu predstavio OKS prošle godine, kada je dobila priznanje najuspešniji mladi sportista Srbije.

Srpska atletičarka je rođena, živi sa porodicom u mestu Mali Iđoš. Iako ima samo 4.000 stanovnika, njena mama Đerđi uspela je da oformi grupu mladih kopljašica.

- Mi već neko vreme u Malom Iđošu imamo devojčice koje su zajedno sa Adrianom igrale rukomet a sada su se isprobale u bacanju koplja. Mlada Virag Bači je bacila 45,15 metara (koplje od 400 grama), to je njoj lični rekord i bila je prva. Ona je već godinama, posle Adriane, najbolja u Srbiji u njenom godištu (2005.), a imamo i druge devojčice koje nam se pridružuju i uglavnom u Malom Iđošu svi bi da bacaju koplje ili vorteks - rekla je Đerđe Vilagoš za Atlex.

 

 

Mama je nekadašnja rukometašica, i sama Adriana je trenirala rukomet i a sa atletikom se susrela samo na školskom takmičenju kada je bacala vorteks, za koji u kući Vilagoš nisu ni znali šta je.

- Moram da priznam da za bacanje koplja nisam ništa znala. Kada je Adriana išla prvi put na takmičenje iz bacanja vorteksa i to smo tek na internetu videli kako se baca. Mi smo mislili godinama da će bacati samo vorteks pored rukometa, i da će rukomet biti glavni sport. Kako su došli rezultati i kako je ona prešla u stariju kategoriju morala je da odluči da li će da nastavi sa atletikom ili sa rukometom jer nema više bacanja vorteksa. Dogovorili smo se da nastavi sa bacanjem koplja. Tada je bila sedmi razred i primljena je bila u Mađarsku nacionalnu rukometnu akademiju.

Vodile su se i borbe rukometnih i atletskih saveza Srbije i Mađarske, ali jedan momenat bio je preloman.

- Dali su nam šansu (rukometni savez Mađarske) da dok ne završi osmi razred odlučimo da li će rukomet ili koplje. U to vreme smo stvarno pokušali da se usavršimo, tehniku smo gledali na internetu zajedno, analizirali smo - govorila je mama za Atlex.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading