Ona je imala 28, a Tito 60 godina: Evo kojim rečima je Josip Broz zaprosio svoju voljenu Jovanku

K.Ć. Vesti 20.10.2022 21:00 1

Jovanka Broz preminula je u na današnji dan, nedelju, 20. oktobra u 11.45 sati u Beogradu u 89. godini

Ona je imala 28, a Tito 60 godina: Evo kojim rečima je Josip Broz zaprosio svoju voljenu Jovanku

Alo

Pokojna prva dama Jugoslavije ispričala je jednom prilikom kako ju je maršal pitao da postane njegova supruga.

Njihov poslovni odnos vrlo brzo je prerastao u ljubav, a par se u tajnosti zakleo na večnu ljubav pet godina kasnije, u aprilu 1952. godine, kada je ona imala svega 28, a Tito 60 godina.

Dr Aleksandar Matunović, nekadašnji lični lekar pokojnog predsednika Jugoslavije, u svojoj knjizi „Jovanka Broz, Titova suvladarka“ zapisao je njenu ispovest o tome kako se osetila nakon što ju je Broz zaprosio.

– Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa, ja sam bila devojka iz sredine s patrijarhalnim pogledima! Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam – neće biti neskromno da to kažem – dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača – rekla je Jovanka.

Kako je ona ispričala, Tito ju je zaprosio istakavši da nije vodio lak život i da veruje da će pored nje konačno pronaći mir.

– Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osećam da bih s tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću – reči su kojima je on pitao Jovanku da postane njegova supruga.

Iako su tada bili zajedno već pet godina, ona je bila iznenađena. Više od tri decenije razlike u godinama najpre joj je smetalo, ali se kasnije s njom pomirila, priznala je.

– Razlika u godinama je bila velika, ali ja je nisam osetila. Tito je bio pun energije, vitalan – iskrena je bila Jovanka.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Brajna Koy
20.10.2022 22:45

Au a svi znaju Steva je podmetnuo... da drug Stari nemora da se sam cese pi ledjima.