Ko je Liz Tras, nova premijerka Velike BRITANIJE? Kažu da je naslednica ČELIČNE lejdi i da obožava DRUŠTVENE mreže

J.V. Vesti 05.09.2022 14:12 0

Liz Tras, ministarka spoljnih poslova Velike Britanije, danas je postala nova premijerka ove zemlje i liderka Konzervativne partije

Ko je Liz Tras, nova premijerka Velike BRITANIJE? Kažu da je naslednica ČELIČNE lejdi i da obožava DRUŠTVENE mreže

Profimedia

Dosadašnji britanski premijer Boris Džonson trebalo bi sutra da preda ostavku kraljici Elizabeti, nakon čega će ona zvanično imenovati Liz kao njegovu naslednicu.

Elizabet Mari Tras rođena je 26. jula 1975. godine. Školovala se na Univerzitetu Oksford. Pre politike, Trasova je radila kao komercijalni direktor u naftnoj i gasnoj kompaniji, a nakom toga je postala ekonomski direktor u jednoj britanskoj telekomunikacionoj kompaniji. Trasova je udata i ima dve ćerke. 

Njen otac je bio nastavnik matematike, majka medicinska sestra. Politički, njena porodica je bila više levo orijentisana. Vodili su malu Liz na proteste protiv atomske energije, ali ona je davno raskinula sa tom fazom prošlosti. Isto važi i za njene prve korake u svetu politike, kada je još kao student bila član Liberalne partije. Kasnije je ovu epizodu nazvao "grehom mladosti".

Ona takođe neguje svoj opušten odnos prema sopstvenim političkim transformacijama kada su u pitanju njeni stavovi prema EU -  od samouverene proevropljanke pre Bregzita 2016. godine, vremenom se pretvorila u jednu od najvatrenijih pristalica izlaska iz Unije.

Tras sebe vidi kao naslednicu Margaret Tačer, „gvozdene dame“ iz 1980-ih, koja je privatizacijama vratila privredni rast na pravi put.

Inače, pasionirani je zaljubljenik u matematiku, bila je članica Svepartijske parlamentarne grupe za matematiku i računanje i često je govorila o tome da matematika treba da se uči do 18. godine.

Takođe, Tras je bila jedna od prvih poslanica koje su koristile društvene mreže i jedna je od najpraćenijih ministarki u vladi.

 

 

Komentari (0)
Loading