Đoković je ćerki dao ime Tara: ČESTO je u Srbiji, svi misle da se daje zbog naziva planine, ali je u pitanju je jače ZNAČENJE

Lana Vidović Vesti 20.09.2022 15:35 1

Svi mi volimo kada biramo ime za svoje dete da bude posebno i zvučno, al retko kad znamo da

Đoković je ćerki dao ime Tara: ČESTO je u Srbiji, svi misle da se daje zbog naziva planine, ali je u pitanju je jače ZNAČENJE

Printscreen/Instagram

 

Lično ime detetu se daje odmah po rođenju. Ono postaje neodvojivi deo čoveka, koji, sem u izuzetnim slučajevima, ime nosi do kraja života, prenosi Opanak.rs.

Ranije se verovalo da ime pojedinca magijski štiti od bolesti, uroka i zle sreće, pa su tako nastala imena Vuk, Vukan, Vukosava…

Svako ime imalo je određeno značenje, a kod nas se posebno veruje da ime snagom značenja može odrediti svojstvo i osobine onoga ko ga nosi.

Iz tog razloga, mnogi rositelji utrkuju se da svom detetu daju ime sa što lepšim značenjem.

U davanju imena detetu roditelji često posežu i za trendovima.

U poslednje vreme često se može čuti da su roditelji novorođenoj devojčici dali ime Tara.

Međutim, da li je ovo zaista baš srpsko ime i da li ga nose samo devojčice?

Na spomen imena Tara, mnogi Srbi odmah pomisle na našu prelepu reku i planinu Taru. Ali manje je poznato da je Tara zapravo ime iz hinduističke tradicije.

U hinduističkoj tradiciji Tara je bila žena Brihaspatija, Velikog mudraca i Učitelja bogova.

Upravo je Tara postala jedno od najpoštovanijih božanstava u čitavom budističkom svetu. Kult boginje Tare, koju krase samilost i majčinska brižnost, najviše se širi u 11. veku zahaljujući bengalskom princu Atiši.

U hinduističkoj treadiciji ime Tara znači zvezda, te bi kod nas pandan ovog imena bio Zvezdana.


Takođe, iako je u našoj zemlji ovo ime vezano samo za devojčice, u svetu ime Tara ne nose samo žena, već i muškarci. Od poznatih mušaraca u svetu ovo ime nose francuski glumac Tara Romer i nepalski političar Tara Chandra Chaudhari.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (1)
Loading
zora
20.09.2022 17:24

Ime je postojalo u svetu pre nego je Novak dobio cerku. Glumica Tara Reid. Nisam ni pomislila da ga je dobila na rodjenju zbog nase planine.