Čenjenice i mitovi o Netfliksovom filmu "Plavuša": Život Merlin Monro nije bio LAK, ali da li je ovde reč o BIOGRAFIJI ili o komercijali?

K.Ć. Vesti 11.10.2022 16:00 0

"Plavuša", najnoviji film Endrua Dominika, zasnovan na istoimenom romanu Džojs Kerol Outs, govori o životu Merilin Monro

Čenjenice i mitovi o Netfliksovom filmu "Plavuša": Život Merlin Monro nije bio LAK, ali da li je ovde reč o BIOGRAFIJI ili o komercijali?

Tanjug/Ap

Namera filma je da bude impresionistički portret glumice i ikone – koji više odražava njenu patnju nego ko je ona zaista bila. Proveravamo koliko je istine u "Plavuši".

1. Da li je otac Merilin Monro bio odsutan iz njenog života?

Da. Rođena 1. juna 1926. kao Norma Džin Mortenson Monro, nije poznavala svog oca. Godine 2022, DNK testiranje je otkrilo da je njen otac Čarls Stenli Giford, saradnik njene majke u filmskoj industriji. Priča ispričana u filmu "Plavuša" potvrđuje da je Monro provela mnogo godina tražeći svog oca, često tretirajući muškarce sa kojima je bila u vezi na surogat način. U filmu neke od njih naziva "tatama". Njen prvi muž, Džejms Dogerti, rekao je u jednom intervjuu: "Nazvala me je 'tata'. Kada mi je spakovala ručak za posao, često je unutra bila poruka: 'Dragi tata - Kad ovo pročitaš, spavaću i sanjati o tebi. Tvoje dete"". 

Na izvodu iz matične knjige rođenih, Gledis je navela da je Monroin otac Martin Edvard Mortensen, Gledisin muž, od koga se potom i razvela 1928. (Gledis je pogrešno napisala njegovo prezime „Mortenson“ u izvodu iz matične knjige rođenih). Međutim, malo je verovatno da je Martin bio Monroin otac, jer se razvod dogodio mnogo pre nego što je Gledis zatrudnela.

2. Da li je majka Merilin Monro pokušala da je udavi u kadi?

Ne. U filmu "Plavuša" Merlinkina majka, Gledis Perl Bejker, pokušava da je udavi u kadi. Nema dokaza da se ovaj događaj zaista dogodio u stvarnom životu. U stvari, Monroinoj majci je dijagnostifikovana šizofrenija i primljena je u mentalnu ustanovu kada je glumica bila devojčica, ali nema informacija koje bi potvrdile incident prikazan u filmu. Artur Miler, koji je bio Merlinkin treći muž, međutim, tvrdio je da je njena majka tri puta pokušala da ubije glumicu. Njeno detinjstvo bilo je puno zlostavljanja, a o tome je i sama otvoreno govorila u intervjuima.

3. Da li je Merilin Monro bila u sirotištu?

Da. Njena majka, Gledis Perl Bejker (rođena Monro), bila je finansijski i psihički nespremna za bebu kada se Merilin rodila. Smestila je devojčicu u hraniteljsku porodicu na nekoliko godina. Merilin se vratila svojoj majci nakon što je Gledis kupila malu kuću u Holivudu. Međutim, nakon nekoliko meseci, u januaru 1934, Merlinkina majka je doživela psihički slom i dijagnostifikovana joj je paranoidna šizofrenija. Ostala je u domu za stare nekoliko meseci pre nego što je primljena u bolnicu Metropolitan State. Posle ovog događaja, Merilinka je imala malo kontakta sa njom. Gledis je provela ostatak života u bolnici.

Merilinka (tada poznata kao Norma Džin) postala je štićenica države i njena životna situacija zaista nije bila stabilna. Bila je u nekoliko hraniteljskih porodica i smeštena je u sirotište u septembru 1935. Prijateljica njene majke, Grejs Godard, postala je njen zakonski staratelj i odvela je iz sirotišta u leto 1937. Međutim, njen boravak kod Godardovih trajao je samo nekoliko meseci jer ju je Grejsin muž Ervin maltretirao.

Tada je devojčica ostala kod Grejsinih rođaka i prijatelja, konačno je našla dom kod Anine starije tetke. Kada je ženino zdravlje počelo da narušava, Merilinka, se vratila u stan Godard. Kalifornijski zakon o zaštiti dece sprečio ju je da napusti državu, pa se 16-godišnja Monro nije vratila u sirotište, već se udala za Džejmsa Dohertija, 21-godišnjeg komšijinog sina koji je radio u fabrici. Njihova veza završila se razvodom 1946. godine, delom zato što je Doherti želeo da Merilin bude domaćica, a ne da se bavi glumačkom karijerom.

4. Odakle je došlo umetničko ime Norme Džin "Merilin Monro"?

Nakon što je Norma Džin Mortenson potpisala ugovor sa 20th Centuri Fokom 1946. godine, ona i Ben Lion su skovali nadimak "Merilin Monro". Lion je izabrao ime "Marilin" misleći na zvezdu Brodveja Merilin Miler. Prezime "Monro" je bilo devojačko prezime majke Norme Džin.

5. Da li je Daril F. Zanuk silovao Merilin Monro?

Nije poznato. U filmu Monro dobija prvu ulogu, nakon što je silovana u kancelariji "Mr. Z", lika koji je u stvarnom životu bio Deril F. Zanuk. Osnivač i šef 20th Centuri Fok-a bio je poznat kao Harvi Vajnštajn svog vremena . Biograf Merlinke, Entoni Samers rekao je da je pratio preko 700 intervjua i da nije našao ništa što bi zaključilo da je Zanuk silovao Merilin Monro. Međutim, to ne isključuje da se to i dogodilo, a Monro to nikada nije spomenula.

6. Da li je Merilin Monro živela u trouglu sa Edvardom G. Robinsonom mlađim i Čarlijem Čaplinom mlađim?

Takva priča je predstavljena u filmu, ali da li je zaista tako? U filmu "Plavuša" Monro je umešana u poligamnu vezu sa Edvardom G. Robinsonom mlađim, sinom glumca Edvarda G. Robinsona, i Kasom Čaplinom, sinom Čarlija Čaplina. Za to vreme ona je zatrudnela. Poznato je da je Merilin izlazila sa Čarlijem Čaplinom mlađim. Njihova kratka romansa završila se kada ju je muškarac uhvatio sa svojim bratom. Nema dokaza da je glumica bila u vezi sa sinovima Čaplina.

7. Ko je naterao Merlinku da abortira?

Naravno, ne postoji način da se sa sigurnošću zna koliko je abortusa Monro imala, ili da li ga je ikada imala. Glorija Stajnem je u svojoj knjizi „Merilin: Norma Džin” bila uverena da je Monro imala „nekoliko” abortusa. Iako nema dokaza da je filmska kuća primorala glumicu da se pokori nekom od njih, poznato je da su filmski studiji u to vreme vršili pritisak na trudne zvezde da abortiraju . Nije poznato da li je to bio slučaj sa Merilin.

8. Da li je Džo Dimađo zlostavljao Merilin Monro?

Da. Brak Džoa sa Merilin Monro je prilično dobro dokumentovan, pa je poznato da je u stvarnom životu sportista fizički i psihički zlostavljao Monro. Bivša zvezda bejzbola prikazana kao viteški gospodin koji je ubrzo postao veoma ljubomoran. 

Poznato je i da je Dimađo bio ogorčen kada je Monro snimila nezaboravnu scenu za "Udovca od slame", koju je gledalo na hiljade ljudi. U biografiji, reditelj Bili Vajlder pominje da se "svaki put kada bi se njena haljina podigla, Dimađo se okrenuo." Sutradan je došla na posao sa modricama koje je trebalo pokriti. Posle devet meseci braka, Merilin je podnela zahtev za razvod.

9. Da li je Artur Miler ubacio Merlinkine reči u svoje drame, a da joj nije rekao?

Da. Miler je lagao Merilin i uključio odlomke iz njihovih privatnih razgovora u svoje drame. Kao što je prikazano u filmu "Plavuša", Monro je zatrudnela sa Milerom, ali je imala pobačaj 1956. (nije poznato da li je pobačaj bio rezultat pada na plaži, kao što je prikazano u filmu). U stvarnom životu, Monro je zatrudnela sredinom 1957. i imala je drugi pobačaj. Njihov brak se završio razvodom 1961. godine, kada je Miler već bio u vezi sa svojom trećom suprugom, fotografkinjom Indž Morat.

10. Da li je Merilin Monro bila narkomanka?

Da. Poznato je da je Merilin Monro postala zavisna od lekova na recept, uključujući barbiturate i amfetamine. Takođe je zloupotrebljavala alkohol. Tokom snimanja filma "The Misfits" Džona Hjustona 1960. godine, snimanje je moralo biti odloženo kako bi Monro mogla da provede nedelju dana detoksirajući se u bolnici.

11. Da li je "Plavuša" biografija Merilin Monro?

"Plavuša" je jako fikcionalizovana interpretacija života Merilin Monro, zasnovana na romanu Džojs Kerol iz 2000. godine, koji slobodno kombinuje činjenice sa fikcijom. U predgovoru za knjigu, Džojs je napisala da je njen roman „radikalno destilovani“ život „Merilin Monro“ i objasnila da je, iako je koristila stvarne činjenice i ljude iz života, dodala mnoge priče o sebi.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading