Britni Spirs na meti IRANSKIH medija: Zbog prošlosti je VREĐALI i naglasili da nema PRAVO GLASA, a onda je i OPTUŽILI

K.Ć. Vesti 23.10.2022 21:15 0

Britni Spirs - američka pop zvezda - izrazila je solidarnost sa Irankama i Irancima koji protestuju protiv lokalnog konzervativnog režima

Britni Spirs na meti IRANSKIH medija: Zbog prošlosti je VREĐALI i naglasili da nema PRAVO GLASA, a onda je i OPTUŽILI

Tanjug/Ap

Državna informativna agencija („Islam Republic Nevs Agenci“, skraćeno IRNA) odlučila je da udari po pevačici u pokušaju da je diskredituje. 

Britni Spirs je krajem avgusta 2022. odlučila da ukloni Instagram, koji je do tada bio njen glavni kanal komunikacije sa fanovima. Tamo je često dodavala kontroverzne fotografije na kojima je prikazana gola. U njenom slučaju, društveni mediji su postali koren spora sa njenim bivšim mužem i prepreka održavanju pozitivnih odnosa sa svojom decom. Sada se zvezda preselila na Tviter i tamo ostala izuzetno aktivna.

Na ovoj platformi je nedavno podelila objavu u kojoj je izrazila solidarnost sa iranskim demonstrantima. Iako je neposredan podsticaj za izbijanje demonstracija, koje sada traju više od mesec dana, bila tragična smrt Mahse Amini , sada demonstracije nemaju za cilj samo osvetu 22-godišnjakinje, već pre svega izražavaju bes i protivljenje politici konzervativnog režima Islamske Republike Iran.

Dok je mnoštvo poznatih ličnosti poput manekenke Bele Hadid, pevača Džastina Bibera , glumica Olivije Kolman i Anđeline Džoli do sada pokazalo svoju podršku demonstrantima , posebnu pažnju IRNA-e privukao je Britnin tvit.

"Moj suprug i ja podržavamo građane Irana koji se bore za slobodu" - naglasila je pevačica, osvrnuvši se i na stavove njenog supruga, modela, glumca i fitnes trenera Sema Asgarija. Par se venčao u junu 2022.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sam Asghari (@samasghari)

Sem je i sam rođen u Teheranu, a u SAD je došao kao tinejdžer. Na svom Instagram profilu redovno objavljuje objave o trenutnoj situaciji u Iranu. U jednom od snimaka on je takođe kritikovao iranski „režim terora“. To je verovatno uticalo na brzu reakciju ovdašnje Državne informativne agencije.

IRNA je pokušala da diskredituje Britni Spirs, koristeći njenu nedavnu objavu na Tviteru i podršku demonstrantima, kako bi podsetila svoju publiku da je zvezda bila pod kontroverznim starateljstvom njenog oca skoro 14 godina, što je bilo gotovo sinonim za delimičnu nesposobnost. Kontrola koju je vršio nad njom i zakonska rešenja koja su korišćena u tom cilju zabrinuli su pevačičine fanove, što je dovelo do rađanja pokreta #FreeBritnei i njenog konačnog „puštanja na slobodu”.

"Lepo, ali možete li da upravljate svojim novcem?" - ovo je bio komentar anonimnog korisnika platforme IRNA koji su podelili na svom profilu.

Državna agencija nije ukazala samo na sumnjivo starateljstvo nad zvezdom, već i na probleme sa mentalnim zdravljem. Oni su u svom tekstu sugerisali da zbog psihijatrijskog lečenja na kojem je bila podvrgnuta Britni Spirs nije kvalifikovana da komentariše aktuelna dešavanja.

Stručnjaci ovo vide kao primer medijske strategije Islamske Republike da skrene pažnju građana sa brutalnih protesta i antivladinog pokreta u nastajanju.

Kao „odmazdu”, IRNA (pod iranskim Ministarstvom kulture i islamskih smernica ) je u svojim publikacijama počela da sugeriše da ni Šakira ne treba da komentariše situaciju u Iranu, pošto je ranije „ignorisala nasilje nad ženama” u SAD. i Saudijskoj Arabiji. Agencija nju, zajedno sa Britni Spirs i drugim poznatim ličnostima koje koriste svoje društvene mreže da osude situaciju u Iranu, krivi za "širenje lažnih vesti".

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading