Nakon što se takmičila bez HIDŽABA nastao je HAOS: Sad joj preti i ODUZIMANJE imovine u Iranu!

K.Ć. Vesti 24.10.2022 18:02 0

Elnaz Rekabi se suprotstavila iranskim vlastima kada se pojavila bez hidžaba na takmičenju u sportskom penjanju

Nakon što se takmičila bez HIDŽABA nastao je HAOS: Sad joj preti i ODUZIMANJE imovine u Iranu!

Printscreen/Twitter

Po povratku u Iran bila je prinuđena da se izvini i pretilo joj je oduzimanje porodične imovine. Kako prenosi BBC Persian, 33-godišnjak je trenutno u kućnom pritvoru.

Iranska takmičarka proglašena heroinom. Nije nosila hidžab

"Incident" se dogodio u Južnoj Koreji, tokom Azijskog prvenstva u penjanju. Rekabi je izazvala veliku pometnju kada se pojavila bez hidžaba. U zemlji u kojoj su žene prisiljene da nose hidžab u javnosti, ovo je krajnje šokantno.

Ipak, sportistkinja je zbog okolnosti njenog simboličnog gesta ubrzo proglašena heroinom. U Iranu se nastavljaju protesti nakon ubistva Mahse Amini. Građani se bore za prava žena koje ne žele da ih vlast zastraši.

Rekabi je bio primorana da se izvini i stavljena je u kućni pritvor

Penjačica nije otvoreno priznala da na ovaj način podržava protest. "Bila sam zauzeta obuvanjem i opremom, hidžab mi je skliznuo i odmah sam krenula na start" - objasnila je ona medijima posle takmičenja.

Persijski ogranak Bi-Bi-Sija objašnjava da je "izjava bila iznuđena". Iranka je navodno podlegla pretnjama upućenim njoj nakon što se vratila kući sa šampionata.

"Nadležni su joj zapretili oduzimanjem porodične imovine ako to ne učini."

Kako prenosi BBC Persijan, 33-godišnjakinja je takođe morala da plati preko 35.000 rupa (oko 50.000 dinara) i dati iranskom sportskom savezu punomoćje za prodaju imovine njene porodice. Ovo je trebalo da ih zaštiti od mogućeg bekstva igračice iz zemlje u kojoj se održavaju krvavi protesti.

Kada se Elnaz Rekabi vratila u Iran, odmah se sastala sa iranskim ministrom sporta. Kako napominje Bi-Bi-Si, ona je nosila istu odeću u kojoj je viđena na aerodromu. To znači da ni na trenutak nije otišla kući.

"Trenutno je u kućnom pritvoru", prenosi Bi-Bi-Si Persijan. Iranske vlasti to neće priznati.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading