Netfliks izbacio novu sezonu "Krune": U prvoj epizodi otkriveno da li je Čarls želeo da skine Elizabetu sa prestola!

K.Ć. Vesti 10.11.2022 11:23 0

Netfliks je 9. novembra pustio u etar petu sezonu popularne serije "Kruna"

Netfliks izbacio novu sezonu "Krune": U prvoj epizodi otkriveno da li je Čarls želeo da skine Elizabetu sa prestola!

Shutterstock

Radnja prve epizode ​​vodi nas u 1991. godinu, u kojoj je kraljica Elizabeta Druga optužena za "nedostatak kontakta" sa britanskim društvom, a tabloidi sve češće pozivaju na "sindrom kraljice Viktorije".

"Kruna": kraljica Elizabeta II "beznačajna i stara"

"Nebitno, skupo, staro i nedodirljivo. Ovako je kraljica (igra je Imelda Stonton) opisana u prvim scenama pete sezone "Krune". 1991. godina, 65-godišnja Elizabeta Druga sve više oseća simptome starosti, zabrinuta je zbog rastućeg obima struka, a oseća i jake bolove u stopalima. Njen doktor joj je savetovao da više vremena provodi sedeći, ali kraljica je odbijala njegov savet. 

U anketi predstavljenoj u petoj sezoni "Krune", 47 odsto. Britanskoh društva smatralo je da kraljica "treba da preda presto princu Čarlsu". Štaviše, "88 odsto je verovalo da bi Čarls bio dobar kralj". Da li se u to vreme zaista tražila abdikacija Elizabete Druge? U tabloidima je preovladavao stav da je Čarls sve nervozniji, jer je tražio pogodno mesto za sebe, a razgovori o kraljičinoj abdikaciji bili su ono što su ga, osim problema u braku, najviše zaokupljali.

Prva epizoda "Krune" pokazuje da kraljičin naslednik - princ Čarls (kojeg igra Dominik Vest) ne može da obuzda radost zbog vesti da će skoro polovina čitalaca lista podržava abdikaciju njegove majke. Obavešten je da ga čitaoci smatraju „mladim, energičnim i empatičnim“. Podrška javnosti za kraljičinu abdikaciju dostigla je vrhunac 1990. godine, kada bi skoro polovina Britanaca, prema Ipsos MORI-ju, želela da ona predaje vlast Čarlsu.

Šta je "sindrom kraljice Viktorije"?

Producenti "Krune", odlučivši da reinterpretiraju anketu i prateći novinski članak, prvu epizodu pete sezone nazvali su "Sindrom kraljice Viktorije". To je izraz koji se koristi da opiše šta se dešava kada, prema kreatorima emisije, "društvo počne da doživljava dugo vladajućeg monarha kao da nije u kontaktu sa svojim narodom". U to vreme, britanska štampa jeste koristila taj termin, a na kraljevskom dvoru je rečeno da je "nacija možda umorna od staro monarha i parazitske kraljevske porodice".

Kraljica

ilustracija T.T./Shutterstock

 

Postoji mnogo sličnosti između Elizabete II i njene prabake, kraljice Viktorije . Obe nikada nisu nameravale da postanu monarsi. Viktorija je postala naslednica britanskog prestola samo zato što tri strica koja su joj prethodila u nasledstvu nisu imala preživelu decu, dok je Elizabeta postala kraljica nakon neočekivane abdikacije njenog ujaka Edvarda VIII i prerane smrti njenog oca Džordža VI. 

Obe kraljice su takođe vladale duže od svih svojih prethodnika, a Elizabeta II je 9. septembra 2015. prekinula rekord vladavine kraljice Viktorije. Suprotno očekivanjima dela britanske nacije, kraljica nije razmišljala o abdikaciji. U božićnoj emisiji 1991. godine, Elizabeta II je rekla: "Osećam istu dužnost prema vama koju sam osećala 1952. Uz vaše molitve i vašu pomoć, i uz ljubav i podršku moje porodice, nastojaću da vam služim u godinama koje dolaze."

Komentari (0)
Loading