Pola godine do krunisanja: Nad Britanijom vise znaci pitanja, hoće li se Kamila boriti za krunu?

K.Ć. Vesti 22.11.2022 14:01 0

Stalno se pojavljuju nove informacije o tituli supruge kralja Čarlsa III

Pola godine do krunisanja: Nad Britanijom vise znaci pitanja, hoće li se Kamila boriti za krunu?

EPA

Ozbiljna dilema

Kamila će biti krunisana zajedno sa kraljem Čarlsom III 6. maja 2023. godine u Vestminsterskoj opatiji, kao kraljičina žena. Međutim, već se razgovara da li će ona imati krunu sa kontroverznim dijamantom Koh-i-Noor, koji je 1937. godine stavljen na krunu Elizabete, kraljice majke. Krune sa ovim dijamantom nosile su isključivo supruge britanskih kraljeva, ali se, kako se navodi, razmišljaju da bi za Kamilu odabrala neka druga, koja bi odražavala sadašnju i buduću ulogu kraljice. U obzir dolazi kruna koju je nosila kraljica Adelaida 1831. godine.

Jedan od najlepših dijamanata na svetu, Koh-i-Noor (Planina svetlosti) deo je britanskih krunskih dragulja. Iako nije ni najvredniji ni najveći, na njegovo vlasništvo i dalje polažu Indija, Pakistan, Iran i Avganistan. Istorija dijamanta datira još iz srednjeg veka, kada je verovatno otkriven u rudniku Kolur u Indiji. Tokom vekova, dijamant je nekoliko puta menjao vlasnika, da bi konačno, nakon što su Britanci osvojili Indiju 1849. godine, završio u rukama kraljice Viktorije.

Pola godine do krunisanja: Nad Britanijom vise znaci pitanja, hoće li se Kamila boriti za krunu?

Shutterstock

 

Kralj odlučuje

Pre nekog vremena odlučeno je da Kamila dobije krunu kraljice majke Elizabete kada postane kraljica supruga. Karlo III međutim, on je poznat po tome što je veoma osetljiv na politička pitanja, pa će konačnu odluku doneti tek nakon pažljivog razmatranja i konsultacija sa svojim savetnicima. Iz Indije su počeli da se čuju glasovi da će kruna sa zloglasnim dijamantom Koh-i-Noor oživeti bolna sećanja na kolonijalnu vlast Britanske imperije.

Snobovski maniri

Razloge je naveo i pisac Kristofer Anderson. Prema njegovim rečima, Kamila je pomalo snob. Bivša vojvotkinja od Kornvola ima plemićko poreklo i uvek se kretala među najvišom aristokratijom. Od detinjstva je bila ponosna na svoju prabaku Alis Kepel, koja je bila ljubavnica kralja Edvarda VII, a kao odrasla je i sama želela da se pridruži krugu kraljevske porodice kao ljubavnica budućeg kralja. Navodno je Kejt gledala sa visine. Prema Kamili, Kejt uopšte nije bila dostojna da se pridruži kraljevskoj porodici.

Otkriveno je i kako je Kamila jednom prilikom šapnula princu Čarlsu na uvo da je vreme da se Vilijam natera da donese odluku – na ovaj ili onaj način. Kada je princ Vilijam razgovarao sa svojim ocem i kraljicom Elizabetom II. o njegovoj budućnosti sa Kejt, oboje su ga savetovali da ne žuri ni sa čim. Međutim, ispalo je drugačije nego što je Kamila želela.  

Komentari (0)
Loading