Uz ovu DIJETU je i Kejt Midlton dovela svoju figuru do savršenstva: Sastoji se od ova ČETIRI koraka, a poenta je da nikada niste GLADNI

K.Ć. Vesti 28.11.2022 08:45 0

Dukan dijeta je izbor mnogih slavnih lepotica kad odluče da im je vreme da liniju dovedu do savršenstva

Uz ovu DIJETU je i Kejt Midlton dovela svoju figuru do savršenstva: Sastoji se od ova ČETIRI koraka, a poenta je da nikada niste GLADNI

Shutterstock

Poznato je da je upravo ova dijeta pomogla Kejt Midlton da smrša pre venčanja s princom Vilijamom, a Dženifer Lopez da vrati liniju nakon porođaja.

Dijetu je smislio doktor Dukan čija je knjiga u kojoj objašnjava principe ove ishrane prodana u više od 10 miliona primeraka širom sveta.

Kako funkcionira Dukan dijeta?

Dukanova dijeta bazira se na konzumiranju hrane koja sadrži proteine i one koja ima mali udeo ugljenih hidrata i masti. Poenta je u tome da zahvaljujući proteinima nećete osećati glad tipičnu za druge dijete, a mala količina ugljenih hidrata će vas osloboditi od viška kalorija.

Brzi gubitak kilograma tako je rezultat smanjenja masti, a ne mišićne mase. Istovremeno, dijeta utiče i na ostatak organizma pa se telo oporavlja, stanje vaše kože i kose se poboljšava, kao i rad unutrašnjih organa.

Dukan dijeta se sastoji od 4 faze: dve za gubljenje kilograma i dve za izbegavanje ponovnog debljanja. U razdoblju između dve faze, gubitkom kilograma trebalo bi da se dostigne željena težina.

Prva faza – napad

Prva faza, napad, traje najviše sedam dana i započinje tako da se jedu neograničene količine nemasnog proteina zajedno s 1.5 kašikom ovsenih pahuljica. Kako svaka faza Dukan dijete ima svoj obrazac, tako je sastavljen i spisak namirnica koje se mogu konzumirati.

U prvoj fazi, koja se bazira na hrani bogatoj proteinima, a minimalnih kalorija, možete jesti nemasnu govedinu, teletinu, svinjetinu i piletinu. Riba, jaja i nemasni mlečni proizvodi takođe su dopušteni. Što se tiče tečnosti, obavezan je unos minimalno 1.5 litara vode dnevno.

Druga faza – krstarenje

Sledeća faza, krstarenje traje 1-12 meseci i tokom nje naizmenično bi trebalo da se jedu nemasni proteini jedan dan, a sledećeg dana nemasni protein s povrćem bez skroba uz dodane 2 kašičice ovsenih pahuljica dnevno.

U drugoj fazi, koja se bazira na naizmeničnom unosu hrane, dodaje se povrće poput spanaća, kelja, zelene salate, brokolija, kupusa i karfiola. Paprika, špargle, artičoka, patlidžan, krastavci, celer, paradajz i pečurke takođe su na spisku dopuštenih namirnica, kao i mahunarke, bundeva, repa, šargarepa, luk i praziluk.

Treća faza – konsolidacija

U trećoj, fazi konsolidacije čije je trajanje zavisno o ostalim fazama, jedete neograničenu količinu nemasnih proteina i povrća, malo ugljenih hidrata i masti, a tokom jednog dana u nedelji jedete isključivo nemasni protein, plus 2.5 kašike ovsenih pahuljica dnevno.

Treća faza kombinuje namirnice iz prve dve faze s dodatkom unosa male količine voća i hleba, kao i sira. Posebnost ove faze je u slavljeničkim obrocima, kojima se možete počastiti dva puta nedeljno. Podrazumeva jedno predjelo, jedno glavno jelo, jedan desert i čašu vina. Takođe, postoji i proteinski dan, kad jedete isključivo protein, kao u prvoj fazi napada.

Četvrta faza – održavanje

Poslednja faza, održavanje, kojim bi se nakon gubitka kilograma, nova kilaža trebala održavati, uglavnom se nastavljaju pravila iz treće faze. Takođe, dok vam je težina stabilna, ne morate ih striktno slediti. Preporučuje se korišćenje faze konsolidacije za planiranje obroka.

Komentari (0)
Loading