Pevačica jedva saopštila da BOLUJE od teškog sindroma: Može da se pretvori u ŽIVU STATUU, u pitanju je BOLEST koja pogađa JEDNU od milion osoba

Vesti 08.12.2022 14:20 0

Ova bolest pretvara ljude u "žive statue", a jedna od 1.000.000 ljudi na svetu boluje od nje.

Pevačica jedva saopštila da BOLUJE od teškog sindroma: Može da se pretvori u ŽIVU STATUU, u pitanju je BOLEST koja pogađa JEDNU od milion osoba

Shutterstock

Selin Dion (54) je dijagnostikovan sindrom ukočene osobe (SPS), zbog čega se njeni mišići nekontrolisano naprežu. Ovo stanje pretvara ljude u "žive statue", jer progresivno "zaključava" telo u krute položaje. Iako ne postoji lek za ovaj sindrom, postoje tretmani za usporavanje progresivnosti, a Selin otkriva da čini sve što može da umanji simptome.

Pevačica se oglasila putem Instagrama i svojim pratiocima objasnila zbog čega je primorana da otkaže svoju evropsku turneju.

– Zdravo svima, žao mi je što mi je trebalo toliko vremena da vam se obratim. Svi mi toliko nedostajete i jedva čekam da budem na sceni i razgovaram sa vama lično. Kao što znate, uvek sam bila kao otvorena knjiga i ranije nisam bila spremna da kažem bilo šta na ovu temu, ali sada jesam – započela je pevačica.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Céline Dion (@celinedion)

 

– Već dugo se suočavam sa zdravstvenim problemima i bilo mi je zaista teško da se suočim sa izazovima i da pričam o svemu kroz šta sam prolazila. Nedavno mi je dijagnostikovan veoma redak neurološki poremećaj koji se zove sindrom ukočene osobe koji pogađa 1 od milion ljudi. Dok još uvek učimo o ovom retkom stanju, sada znamo da je to ono što je izazvalo sve grčeve koje sam imala.

Ovom prilikom Selin Dion je rekla da joj je žao što će morati da otkaže turneju koja je bila planirana za februar, kao i da ima sjajan tim lekara oko sebe koji se trude da joj pomognu da bude bolje, ali da su uz nju i njena predivna deca koja je podržavaju i pomažu joj.

Podsetimo, pevačica je u oktobru prošle godine nagovestila da nije dobro kada je otkazala dugo najavljivane koncerte u Las Vegasu, a potom i nastavak turneje po Severnoj Americi zbog zdravstvenih problema koji su je prikovali za krevet. Kako se tada pisalo, pevačica je patila od "teških i upornih mišićnih spazama", a njeno stanje se nikako nije popravljalo.

Simptomi bolesti

Znaci i simptomi paraneoplastičnih sindroma nervnog sistema zavise od lokacije na oštećenom delu tela. Simptomi mogu da se razviju veoma brzo, uglavnom tokom nekoliko dana i nedelja i obuhvataju:

  • Gubitak mišićne koordinacije
  • Teškoće sa govorom/gutanjem
  • Zamućen vid ili dupla slika
  • Gubitak pamćenja
  • Napade
  • Otežano hodanje/održavanje ravnoteže
  • Nekontrolisani pokreti ili trzanje
  • Gubitak fine motorne koordinacije (zahvatanje predmeta)
  • Problemi sa snom

 

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading