Slavna glumica UHAPŠENA u Iranu: Njeni profili na društvenim mrežama su IZBRISANI, strahuje se šta će biti sa njom

K.Ć. Vesti 18.12.2022 19:00 0

Iranske vlasti uhapsile su jednu od najpoznatijih glumica u zemlji nakon što je podržala masovne proteste u toj zemlji

Slavna glumica UHAPŠENA u Iranu: Njeni profili na društvenim mrežama su IZBRISANI, strahuje se šta će biti sa njom

Shutterstock

Taraneh Alidoosti privedena je pod optužbom da je "širila neistinu" o protestima koji potresaju Iran od septembra. „Ostaću, neću odustati, stajaću uz porodice zatvorenika i ubijenih i tražiti njihova prava“, napisala je ranije na Instagramu.

 

 

Taraneh Alidoosti je najpoznatija po ulozi u Oskarom nagrađenom filmu "Prodavač". U svojoj poslednjoj objavi na društvenim mrežama, 38-godišnjakinja je ciljala na neke međunarodne organizacije koje se nisu izjasnile protiv pogubljenja Mošena Šekarija. Čovek je obešen nakon što su ga vlasti optužile da je učestvovao u "neredima" i da je mačetom ranio pripadnika paravojne formacije.

Slavna glumica UHAPŠENA u Iranu: Njeni profili na društvenim mrežama su IZBRISANI, strahuje se šta će biti sa njom

Printscreen/Instagram

 

"Zvao se Mošen Šekari. Svaka međunarodna organizacija koja posmatra ovo krvoproliće i ne deluje je sramota za čovečanstvo", napisala je glumica na društvenim mrežama. Njen Instagram nalog, koji je imao preko 8 miliona pratilaca, je izbrisan. Ista stvar se desila i sa njenim Tviter nalogom. Vest o hapšenju glumice preneo je Samia Miršamsi, filmski reditelj.

 

 

"Ovu hrabrost sam nasledila od žena moje zemlje"

Ova 38-godišnjakinja je jedna od najuspešnijih iranskih glumica. Pojavila se u filmu Prodavac, koji je 2016. godine dobio Oskara za najbolji međunarodni igrani film. Od izbijanja protesta u Iranu zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, Taraneh Alidoosti je kritikovala postupke iranske vlade. U novembru je objavila sliku na Instagramu bez marame kako bi pokazala solidarnost sa ženama koje demonstriraju.

 

 

Ona se zaklela da neće napustiti Iran, napisavši: "Nemam pasoš ili prebivalište nigde van Irana. Ostaću i gledati vas pravo u oči kao svi ovi normalni ljudi dok vrištim za svoja prava. Ovu hrabrost sam nasledila od žena moje zemlje koje godinama žive svoje živote... Ostaću, neću odustati, stajaću uz porodice zatvorenika i ubijenih i tražiti njihova prava, boriću se za svoj dom, platiću sve da se izborim za svoja prava, i što je najvažnije: verujem u ono što danas zajedno gradimo.

Glumica je ponovo zauzela politički stav o važnom pitanju. Kada je "Prodavač" nominovan za Oskara, Alidoosti je rekla da će bojkotovati ceremoniju u znak protesta protiv odluke američkog predsednika Donalda Trampa da zabrani ulazak građanima iz sedam zemalja, od kojih su pet pretežno muslimanske.

Alidoosti se smatra jednom od najuticajnijih iranskih glumica svoje generacije i njeno hapšenje je znak da iranska država želi da se obračuna sa slavnim ličnostima, umetnicima i sportskim ličnostima koje koriste svoju slavu na društvenim mrežama da pričaju o tome šta se dešava u Iranu.

Komentari (0)
Loading