ODUZELA JE SEBI ŽIVOT GURNUVŠI GLAVU U RERNU Smrt "uklete" pesnikinje se pamti kao nešto NAJSTRAŠNIJE, evo zašto je Silvija to uradila

Vesti 22.03.2022 10:07 0

Ikona 20. veka, “ukleta pesnikinja” Silvija Plat, čiji su stihovi decenijama bivali u senci slave stečene činom samoubistva i mita o dramatičnom emotivnom životu, opstaje kao heroina neshvaćenih i buntovnih

ODUZELA JE SEBI ŽIVOT GURNUVŠI GLAVU U RERNU Smrt "uklete" pesnikinje se pamti kao nešto NAJSTRAŠNIJE, evo zašto je Silvija to uradila

Printscreen/Youtube

Silvija Plat se upoznala i kasnije udala za istaknutog pesnika Teda Hjuza i nakon što su jedno vreme proveli u Americi, vratili su se u Englesku da tamo žive, piše Stil Kurir.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Viral Desai (@viral_desai93)

Njena prva zbirka pesama “Kolos” objavljena je 1960. godine, iste godine kada je rođena njena kćerka Frida. Godine 1962. rođen je sin Nikolas i tada je život postao težak i uznemirujući, osim što je mogla da piše pesme koje su kasnije izdate pod nazivom “Prelaženje vode”.

Nakon razlaza sa mužem vratila se u London, gde je sa dvoje male dece živela i pokušavala da radi sasvim sama u oskudno nameštenom stanu tokom jedne od najhladnijih zima u 20. veku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @coco_bel.oeil

Najintrigantniji crv se javlja u misteriji ljubavnog trougla Silvija Plat, Tom Hjuz i Azija Vevil.

Ted ostavlja Silviju zbog druge žene, goreimenovane Azije, sto na nju, primećujete, ima više nego kobne posledice. Ona izvršava samoubistvo trovanjem plinom, stavivši svoju glavu u rernu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Artaud (@almadediamante_73)

Šest godina kasnije, Tedova druga žena, pomenuta Azija, oduzima sebi život na identičan način – gde, nažalost, strada i njena četvorogodišnja kćerka.

Šta je nateralo Silviju i Aziju na samoubistvo?

Da li sa smrću ovih dveju žena ima veze njihov muškarac Hjuz?

Da li je, i na koji način, posredovao?

Silvija Plat i Ted Hjuz

Ted je dugo izbegavao da govori o Silvijioj smrti, sve do 1998. godine, kada izlazi njegova zbirka pesama “Rođendanska pisma”, u kojoj je opisao svoj odnos sa njom. Iste godine kada je zbirka objavljenja Ted umire.

“Bolje Uskrsnuće”

Pameti nemam, ni reči ni suza; Srce u meni kao kamen je, Za nade i strahove previše utrnulo je; Gledaj desno, gledaj levo, sama ostajem; Podižem svoje oči zgasnule od tuge; Ne vidim brda večna; Moj život kao opali list je; O, Isuse, oživi me!

Više nego književni, Silvija Plat danas predstavlja sociološki fenomen koji je lako objašnjiv u okvirima filma, pop muzike i drugih medija, ali ne i u književnosti.

Opsednutost smrću u njenim delima samo je posledica ogromne erotske snage koja se kod ove pesnikinje ispoljava u sva svoja tri vida: erotizmu tela, sakralnom erotizmu i erotizmu srca. Njeno bujanje erotskog, stapanje sa smrću – specifična je stvar koja izdvaja ovu pesnikinju na jedan viši, morbidniji prag.

Smatra se da je baš iz tog razloga na najbizarniji način oduzela sebi život gurnuvši glavu u rernu.

Silvija Plat, oduzima sebi život u tridesetoj godini života, ostavljajući dvoje male dece i zbirku novih pesama.

Komentari (0)
Loading