Holivudski GLUMAC saznao da mu je POKAHONTAS prabaka: Istoričar mu je SVE potvrdio, nije u pitanju porodična LEGENDA

Vesti 05.01.2023 15:20 0

Glumac je mislio da je sve porodična legenda, a onda je saznao istinu

Holivudski GLUMAC saznao da mu je POKAHONTAS prabaka: Istoričar mu je SVE potvrdio, nije u pitanju porodična LEGENDA

Profimedia

Glumac Edvard Norton je odrastao slušajući priče o vezi njegove porodice sa indijanskom heroinom Pokahontas i tretirao je to kao glasinu. Međutim, tokom pojavljivanja u emisiji PBS-a „Finding Your Roots“, glasine su za njega postale činjenica.

- Pokahontas je zaista tvoja 12. prabaka - rekao mu je domaćin istoričar Henri Luis Gejts mlađi.

Nedeljna emisija istražuje istorije predaka slavnih gostiju. U premijernoj epizodi devete sezone serije u utorak, G. Gejts je ispričao da je Norton direktan potomak Pokahontas, ćerke velikog poglavice Šefa Povhatana, iako je glumac verovao da je to samo "porodična legenda".

Dok je pratio Nortonovo poreklo, G. Gejts je otkrio da su njegovi 12. prababa i pradeda bili Džon Rolf i Pokahontas.

- Imate direktan papirni trag. U to nema sumnje - rekao je Gejts.

Njih dvoje su se venčali 5. aprila 1614. godine u Džejmstaunu u Virdžiniji, kada je Vilijam Šekspir još bio živ, prema rečima gospodina Gejtsa.

Pokahontas je umrla nekoliko godina kasnije u martu 1617. godine u Grejvsendu u Engleskoj, dok je kolonista Džon Rolf umro u martu 1622. godine, dodao je.

 

 

Međutim, prema knjizi iz 2007. godine, „Istinita priča o Pokahontas: Druga strana istorije“, koju su napisali dr Linvud Kastalov i Anđela Danijel, Pokahontas je već́ bila udata za indijanskog ratnika po imenu Kokum i imala je dete sa njim pre nego što je kidnapovana i udata za Džona Rolfa. Knjiga sadrži usmenu i pisanu istorijsku dokumentaciju koja podržava događaje, navodi Smitsonijan nacionalni muzej američkih Indijanaca.

Norton, koji se interesuje za istoriju i proučavao je svoje poreklo pre nego što se pojavio u emisiji PBS, izgledao je iskreno šokiran.

- Ovo je otprilike onoliko daleko koliko možete ići - rekao je Norton.

Veza 53-godišnjaka sa Pokahontas nije bila jedina iznenađujuća vest o Nortonovoj porodici koja je otkrivena tokom epizode. Gejts je takođe rekao Nortonu da su njegovi preci posedovali robove.

Njegov treći pradeda držao je „sedam ljudskih bića u ropstvu“, uključujući 55-godišnjeg muškarca, 37-godišnju ženu i pet devojčica od 10, 9, 8, 6 i 4 godine, rekao je voditelj PBS-a.

- Kako je bilo to videti? - upitao je Gejts.

- Kratak odgovor je da su ove stvari neprijatne. Svima bi trebalo biti neprijatno zbog toga. To je presuda o istoriji ove zemlje i sa njom se treba boriti. Kada pročitate „Rob, 8 godina“, samo želite da umrete - rekao je Norton.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading