Bio je LJUBAV njenog života, a otišao bez POZDRAVA: Najlepši JUGOSLOVEN je neizmerno voleo Branku Petrić , a njegov TRAGIČAN kraj je potresao čitav BALKAN

Kristijana Ćaćić Vesti 14.11.2021 13:03 2

Jedna od velikih ljubavnih priča u bivšoj Jugoslaviji je bila o Branki Petrić i Bekimu Fehmiju

Bio je LJUBAV njenog života, a otišao bez POZDRAVA: Najlepši JUGOSLOVEN je neizmerno voleo Branku Petrić , a njegov TRAGIČAN kraj je potresao čitav BALKAN

Wikipedia

Tog kobnog 15. juna 2010 godine, svetom je odjeknula vest da je Bekim podigao ruku na sebe i izvršio samoubistvo u svom domu u Beogradu. Beli Bora iz "Sakupljača perja" se ne može zaboraviti. Bio je sjajan glumac, njegova ljubav prema Branki je bila neizmerna.

Bekim se rodio istog meseca kada nas je i napostio. Njegov rođendan su proslavljali samo par dana kasnije, tačnije 1. juna. Rođen u Sarajevu 1936. godine, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslavije.

Bio je jugoslovenski i srpski glumac, albanskog porekla. Bio je ponosan Jugosloven koji nijednog trenutka nije zaboravio svoje korene.

Odrastao je u patrijahalnoj porodici. Glumčeva majka bila je domaćica, a otac se celog žviota bavio prosvećivanjem albanskog naroda. Zbog toga je često dolazio u sukobe sa vlastima, pa je porodica Fehmiju morala stalno da se seli, iz Đakoviće u Sarajevo, a zatim u Skadar, pa u Prizren koji je postao njena stalna adresa.

Bekim (glumčevo ime znači blagoslov) je nakon završetka gimnazije 1956. upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mate Miloševića.

Prijemni je položio iz prvog puta, a zvanično je postao glumac 1960. kada je završio sa studijama.

Talenat ga je predodredio da se bavi glumom, a originalnost ga je učinila velikim. Bekim je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka bio glumačka zvezda. Najpre u Jugoslaviji.

Uloga u filmu "Ne ubij" 1961. beleži se kao njegova prva uloga, a samo pet godina kasnije zaigrao je Halil-bega u "Roju". Za tu ulogu nagrađen je na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli.

A već naredne je zablistao u kultnim "Skupljačima perja". Beli Bora je njegova najistaknutija uloga.

Igrao je Bekim širom Evrope. Najzapaženiji je bio u italijanskoj kinematografiji. Sarađivao je godinama sa italijanskim rediteljem Dinom de Laurentisom, ali i sa ostalim, dobro poznatim filmskim i rediteljeljskim imenima, poput Džona Hjustona, Olivije de Hevilend, Ave Gardner, Dirka Bogarta, Šarla Aznavura.

Wikipedia

 

Čekao ga je i Holivud, ali njegova rola u filmu "Avanturisti," snimljenom 1971, nije izazvala dobre kritike.

Ipak, niko tada nije osporavao njegov talenat. Kritikovali su se najviše kreatori ovog filma jer nisu umeli da od Bekima naprave svetsku zvezdu.

Uz filmove "Košava", "Specijalno vaspitanje", "Crveni i crni", "Disperatamente Giulia", "Cuore e la spada, Il" njegovoj karijeri ništa nije nedostajalo.

Pored raskošnog talenta nekako je uspela da se istakne i njegova lepota, pa se za njega pričalo i govori se da je bio i jedan od naših najlepših glumaca.

Filmu Bekima Fehmija nikada nije bilo dosta, ali je on 1987. godine odlučio da prestane da se bavi glumom. Njegov "ne" bio je glasan protest antialbanskoj propagandi koja je vladala u to vreme.

Ruška Jakić uhvaćena u beogradskom lokalu, a ono što mi vidimo jeste da je ona apsolutna BOGINJA STILA I HARIZME, ali i činjenicu da joj godine NE MOGU NIŠTA!

Kada gledate Bekima, pitate se kakva je to žena mogla njega da osvoji. Isto se pitate i dok gledate ženu koja je uspela da ga zadobije- glumicu Branku Petrić.

Ni lepa Branka ni Bekim nisu slutili da će im uloga supružnika u predstavi "Jaje" postati životna.

- Kada je izašao iz vojske, Bekim je tog leta, zajedno sa još nekim našim kolegama, došao kod mojih u Novi Vinodolski; u Beograd smo se vratili kao par. Doduše, i pre toga, dok smo radili Jaje, Bekim me je nekoliko puta pitao hoću li da budem njegova devojka. Nisam htela.... Bio je suviše mlad... Bekim se seća kako ga je moj otac jednom pitao o namerama koje ima prema njegovoj ćerki. "Bilo bi možda bolje da svoju ćerku pitate kakve namere ima sa mnom", odgovorio mu je - ispričala je Branka za "Vreme" 2012. godine.

Branka kada priča o njihovoj ljubavi, uvek govori realistično. Ne liči njihova veza na neku idealizovanu bajku, već na najrealniju ljubav.

Printscreen/Youtube

 

 

Sporazumevali su se lako, izbegavali su svađe kako ne bi uzalud trošili vreme. Igrao je Bekim i uz Avu Gardner, Širli Meklejn, Brižit Bardo. I Branka je nizala uloge. Bili su često razdvojeni zbog obaveza. "Emotivnih ispada", kako je Branka umela da kaže, nikada nije bilo.

- Čini mi se da smo mi do kraja bili zaljubljeni, čak kad smo došli u neke poznije godine života. Ono čega bi trebalo da se sećam, a naš “brod” je tada već dugo mirovao u luci, bili su trenuci kada bi mi Bekim rekao: "Sedi preko puta mene, hoću da te gledam - ispričala je glumica ove godine za "Gloriju".

Branka i Bekim su u braku dobili dvojicu sinova Hedona i Uliksa Fehmijua, koji je danas naš istaknuti glumac. 

15. JUN, BEOGRAD

Vest o njegovom odlasku bila je poput zemljotresa.

Njegove kolege i saradnici su o njemu nakon njegove smrti govorili sledeće:

Bila je najbolja sportistkinja u Jugoslaviji: Postavila je SVETSKI rekord, a u najvažnijoj trci odlučila je da sedne na pod i da se IZUJE!

- U to vreme on je bio velika zvezda, ja sam bio niko i ništa, a on je prihvatio da igra glavnu ulogu besplatno. I odigrao je kao da igra u najvećem holivudskom megaprojektu - rekao je za "Blic" 2010. reditelj Goran Marković setivši se snimanja filma "Specijalno vaspitanje" u kojem je Bekim 1977. glumio vaspitača Žarka.

Kritičar Milan Vlajčić je za "Blic" 15.juna 2010. izjavio:

- Prišao sam mu na sahrani Ljube Tadića, a on me zagrlio i rekao: "Mi se znamo". Rekao sam mu da sam čitao njegovu autobiografiju i da sam bio fasciniran. Skromno mi je odgovorio da nije očekivao veliki uspeh knjige. Bio je to glumac fantastičnog senzibiliteta i izvanrednog građanskog držanja.

Pričala je o Bekimu tog dana i Olivera Katarina koje je igrala sa njim u "Skupljačima perja".

- Bilo mi je žao što se Bekim izolovao, što se povukao u sebe, a ovo što se sada desilo, to me je izuzetno pogodilo. Otišao je čovek velikog talenta" (Tanjug, 2010).

Olivera je u Kanu u čast Bekima i u čast Velimira Bate Živojinovića otpevala "Đelem, đelem", numeru iz kultunog jugoslovenskog filma.

Bekim Fehmiju je, kako su njegovi sinovi govorili, živeo onako kako je želeo i otišao je onako kako je želeo. Kremiran je na Novom groblju u Beogradu, 17. juna 2010. Njegov pepeo je prosut po reci Bistrici.

- Sećam se da sam, kada sam tog dana odlazila kod frizera, silazeći stepenicama, razmišljala: "Zašto li me danas, na odlasku, nije zagrlio onako snažno kao što je to obično činio? - prisetila se Branka Petrić tog 15. juna ("Vreme", 2012)

Komentari (2)
Loading
Петар
14.11.2021 14:10

Кога интересује нека прочита његову књигу. Фасцинантно је.

Mole
15.11.2021 00:59

Jaoj kako sam se potresao ne mogu da vam opisem......