Pokušaj OTMICE kraljičine ĆERKE: Pucalo se na sve strane, mnogi su stradali, a Ana je otkrila koliko miliona je KIDNAPER tražio

Vesti 16.11.2021 08:00 0

Četvrta sezona "Krune" već nekoliko dana oduševljava gledaoce Netfliksa. A ipak ima i onih malo razočaranih. Kako to?

Pokušaj OTMICE kraljičine ĆERKE: Pucalo se na sve strane, mnogi su stradali, a Ana je otkrila koliko miliona je KIDNAPER tražio

Tanjug/Ap

 

Pa, neki obožavaoci "kraljevske porodice" su se nadali da će kreatori serije prikazati pokušaj kidnapovanja princeze Ane, ali ova nit nije ni pomenuta. Šta se dogodilo 20. marta 1974. godine? 

Princeza Ana je uvek bila u senci poznate porodice. Jedina ćerka kraljevskog para - Elizabete Druge i princa Filipa, više je volela seoski život daleko od londonske vreve. Tamo se posvetila svojoj strasti - jahanju. Zahvaljujući talentu i marljivosti, ušla je u istoriju kao prvi član kraljevske porodice koji je učestvovao na Olimpijadi. Takođe je postala dvostruka pojedinačna (i ekipna) svetska prvakinja u ovoj disciplini.

Međutim, to ne znači da se princeza Ana odvojila od dvora. Od malena je vredno obavljala dužnosti koje su bile na njoj kao ćerki vladajućeg monarha. Podržavala je dobrotvorne kampanje i predstavljala monarhiju u javnim nastupima. Nije bez razloga prepoznata kao "najmarljiviji član britanske kraljevske porodice u 2019. godini", imajući čak 506 sastanaka godišnje (najzaposleniji član porodice bio je njen brat Karol sa 521 sastanaka godišnje).

Pre 46 godina, u martu 1974. godine, princeza Ana dospela je na naslovnu stranu svih britanskih novina. Ovoga puta, međutim, ne zbog sportskih uspeha ili porodičnog života. Ona je 20. marta 1974. nekim čudom izbegla kidnapovanje, a prema istražiteljima, bila je blizu smrti.

Te večeri nije bilo naznaka da će se na samo 400 metara od Bakingemske palate odigrati drama koja će ući u istoriju britanske kraljevske porodice. Nikada ranije nije pokušano da se otme član kraljevske porodice.

Te večeri, princeza Ana je trebalo da se pojavi na projekciji filma u Sudburi House-u, koji je nastao u okviru Udruženja jahača za invalide. U automobilu su bili njen tadašnji suprug Mark Filips i ledi Rovena Brejzi, telohranitelj Džejms Biton i vozač Aleksandar Kalender.

Pokušaj OTMICE kraljičine ĆERKE: Pucalo se na sve strane, mnogi su stradali, a Ana je otkrila koliko miliona je KIDNAPER tražio

Tanjug/Ap

 

Princezina limuzina nije putovala dugo. Na pola puta do tržnog centra i manje od 400 metara od Bakingemske palate, njenom belom Fordu Eskortu presečen je put. Loš osećaj nije prevario telohranitelja Džejmsa Bitona. Očigledno je već imao oružje u rukama, pripremajući se za najgore. Tada su se događaji odigrali vrlo brzo. Trajalo je samo 10 minuta...

Automobili su se zaustavili nasred puta. Džejms Biton je izašao da onesposobi kidnapera. Napadač (kako se kasnije ispostavilo - 26-godišnji Ijan Bol), međutim, bio je brži. Ispalio je hitac u telohranitelja. Međutim, nije odustajao. Nažalost, tada mu se pištolj zaglavio.

Pucalo se i prema vozaču. U međuvremenu, Ian Ball je prišao limuzini i pokušao da izvuče princezu. A zatim je rekao:

- Želim da budeš sa mnom dan-dva jer želim tri miliona! - kako tvrdi princeza.

Na šta mu je Ana, držeći zavidnu smirenost, rekla:

- Nikad u svom životu! A ja nemam tri miliona.

U spisima predmeta objavljenim godinama kasnije, mogli smo pročitati svedočenje same princeze Ane, koja je o ovoj situaciji govorila na sledeći način:

- Bilo je dosadno, stalno sam govorila da neću da izađem iz auta. Skoro sam izgubila živce, ali nisam mogla da ga udarim jer sam znala da će me upucati.

Svedok incidenta je između ostalih novinar Brajan Mekonel , koji je vozio taksi u blizini. Nije ostao pasivan. Odlučio je da pomogne napaćenoj kraljičinoj ćerki. Izašao je iz automobila i pokušao da smiri napadača. Rekao je:

- Slušaj čoveče, oni su moji prijatelji. Daj mi pištolj - nažalost, to se izjalovilo. Novinar je takođe upucan.

Pokušaj OTMICE kraljičine ĆERKE: Pucalo se na sve strane, mnogi su stradali, a Ana je otkrila koliko miliona je KIDNAPER tražio

Profimedia

 

Kada se činilo da je situacija već tragična, u akciju se uključio i jedan od vozača, Ron Rasel, za koga se kasnije ispostavilo da je bivši bokser. Čovek je blokirao napadačev automobil i pokušao da ga onesposobi zajedno sa policajcem Majklom Hilsom, koji je dotrčao skoro u isto vreme . Nažalost, oficir je upucan. Ron Rasel je, međutim, ostao priseban. Udario je Iana Ball-a po potiljku. Istina je da ga udarac nije savladao, ali ga je dovoljno uplašio da je počeo da beži sa lica mesta.

Tada su službe reagovale veoma brzo. Upucani policajac poslednjim snagama poslao je vest o pokušaju otmice princeze i otmičaru u bekstvu.

Zatim je u akciju uleteo još jedan policajac, Peter Edmonds , koji je jurio kidnapera. Uspeo je da ga uhvati u parku , gde je već mirno čekao dolazak policijskog automobila.

Zatim je stigla hitna pomoć, koja je povređene odvezla u bolnicu ( upucani su bili: novinar Brajan Mekonel, policajac Majkl Hils, telohranitelj Džejms Biton i vozač Aleksandar Kalender ). Princeza Ana i njen muž su bezbedno prevezeni u Bakingemsku palatu.

Kako je istraga odmicala, nove činjenice su počele da se pojavljuju ne samo o samoj akciji, već io pripremi Iana Bola za nju. Ispostavilo se da je meta napada zapravo nesrećan slučaj. Napadač nije planirao da otme princezu Anu od samog početka. Kada je imao ideju da otme jednog naslednika kraljevske krvi, nije mogao da odluči na koga da se „kladi”. Očigledno se, međutim, zainteresovao za kraljičinu ćerku kada je gledao konjičko takmičenje na kojem je ona učestvovala.

Pre toga, Ijan Bol nije imao problema sa zakonom. Takođe nije bilo naznaka da je bio psihički bolestan. Živeo je mirno, ali sam u zapadnom Londonu. Tamo je iznajmio stan. Radio je na pola radnog vremena. On je, između ostalog, kamiondžija.

 

Komentari (0)
Loading