Pre nego što je postala KRALJICA Elizabeta je imala POSAO: Retko ko zna da je za vreme RATA bila u ŽIVOTNOJ opasnosti zbog ovog zaduženja!

Vesti 17.11.2021 15:37 0

Pored toga što najduže vlada, kraljica Elizabeta je posvetila svoj život služenju svojoj zemlji

Pre nego što je postala KRALJICA Elizabeta je imala POSAO: Retko ko zna da je za vreme RATA bila u ŽIVOTNOJ opasnosti zbog ovog zaduženja!

EPA

Skoro deceniju pre nego što je postala kraljica, ušla je u drugu vrstu službe i tako postala prva članica britanske kraljevske porodice koja je postala aktivni član britanskih oružanih snaga.

Kada je imala samo 10 godina, počeo je drugi svetski rat, a ona i njena mlađa sestra ostale su u zemlji jer kraljevska porodica nije htela da se iseli iz Bakingemske Palate. Kako je vreme prolazilo Elizabeta je sve više htela da se "žrtvuje" za svoju dmovinu pošto je sve vreme gledala kako se mladi Britanci bez oklevanja prijavljuju za vojsku.

Ali njeni zaštitnički roditelji niju joj dozvoliti da se prijavi, napominjući da se nijedna članica kraljevske porodice nikada nije pridružila vojsci. Elizabeta je bila poslušna ćerka, ali je bila i jake volje. Bilo je potrebno više od godinu dana rasprave pre nego što je njena porodica konačno popustila početkom 1945., dajući sada 19-godišnjoj dozvoli da se pridruži.

Tog februara pridružila se Ženskoj pomoćnoj teritorijalnoj službi (Women’s Auxiliary Territory Service, poznatije pod skraćenicom ATS), registrovanoj kao novakinja por rednim brojem 230873 i pod imenom Elizabeth Vindzor.

ATS je pružio ključnu podršku tokom rata, a njeni članovi su služili kao protivavioni, radio-operateri, mehaničari i vozači.

Prošla je šestonedeljni kurs automehaničara, a do jula je napredovala od čina drugog podređenog do mlađeg komandanta. Naučila je kako da dekonstruiše, popravlja i obnavlja motore i menja gume, i naučila je kako da vozi svaku vrstu vozila na kojima je radila, uključujući džipove, kamione i ambulantna vozila.

Za magasin "Collier’s" Elizabetine koleginice su rekle da je buduća kraljica volela da ima prljavštinu pod noktima i isprljanje ruke do laktova. 

Po prvi put, Elizabet je radila zajedno sa Britancima, uživajući u slobodi koja joj je ranije bila uskraćena. Ali bilo je ustupaka njenom činu. Mnogo je obroka jela u oficirskoj trpezariji, a ne sa drugim vojnicima. I svake noći je po nju dolazilo vozilo koje ju je vraćalo u zamka Vindzor.

Elizabeta je ozbiljno shvatila svoje ATS dužnosti, a listovi širom sveta su je stavljali na naslovne strane i hvalili njenu posvećenost. Mlada princeza je čak i dobila nadimak "Princeza automehaničar", a vremenom su njeni roditelji postali izuzetno ponosni na nju!

Međutim, njena vojna služba okončana je predajom Japana i Elizabeta se kasnije vratila svojim kraljevskim dužnostima.

Komentari (0)
Loading