Ni njeni ROĐACI ga ne znaju: Kraljica Elizabeta ima DVA prezimena, a evo zbog čega ih tako VEŠTO krije

NajŽena Vesti 29.11.2021 18:00 0

Kraljevska porodica svoje pravo prezime ne koristi još od 1917. godine

Ni njeni ROĐACI ga ne znaju: Kraljica Elizabeta ima DVA prezimena, a evo zbog čega ih tako VEŠTO krije

Tanjug

Njihovo prezime je nekada glasilo Sakse-Koburg-Gota, a više nije u upotrebi.

Nije ni čudo što ovo skoro niko ne zna, jer kraljevska porodica nije dužna da koristi svoje prezime nigde.

Kraljica Elizabeta je popularna u svetu toliko, da joj prezime nije ni potrebno, ali njeni članovi porodice moraju da ga koriste, pogotovu kada idu u školu ili vojsku.

Do 1917. godine porodica uopšte nije koristila svoje prezime. Oslovljavali su se imenom, kućom ili dinastijom kojoj su pripadali, kao što je na primer dinastija Tjudor ili Jork.

Tada je britanski kralj Džordž V odlučio da promeni ime svoje kuće iz Sakse-Koburg-Gota u Vindzor, prema jednom od dvoraca u njihovom posedu jer je u jeku prvog svetskog rata želeo da se reši bilo kakve povezanosti sa svojim nemačkim poreklom.

Pritom nije promenio samo ime dinastije, već je precizno odredio da Vindzor odsada postaje i zvanično prezime kraljevske porodice.

Kada se princeza Elizabeta udala za Filipa Mauntbatena 1947. godine, protivno željama dvora, uzela je njegove prezime. Nakon što je postala kraljica, odlučila je da dopiše "Vindzor", kako bi njihovi potomci mogli da se razlikuju od ostalih iz kraljevske loze. Ipak, retko ko zna ili koristi njeno puno ime: kraljica Elizabeta II Mauntbaten-Vindzor.

Prezime Mauntbaten-Vindzor iskoristila je kraljičina ćerka, princeza Ana, kad se udavala 1973. godine, iako nije bila dužna po britanskim propisima.

Sa druge strane, tokom služenja vojske, prinčevi Vilijam i Hari koristili su prezime Vels, prema očevoj tituli princa od Velsa. Istom logikom poslužile su se i ćerke princa Endrjua, vojvode od Jorka i predstavljale se kao Judžin i Beatris Jork.

Članovi kraljevske porodice nisu dužni da koriste prezime, pa najmlađi naslednici britanske krune - princ Džordž, princeza Šarlot i princ Luis koriste samo svoje ime i titulu.

Komentari (0)
Loading