Na današnji dan je rođen kralj ANIMACIJE: Dizni je imao TRI fakultetske diplome, iako nikada nije išao u ŠKOLU, a njegov glas i dalje živi u jednom JUNAKU

Vesti 05.12.2021 17:40 0

Na današnji dan godine 1901. je rođen je u Čikagu popularni animator, crtač stripoca, režiser, producent, scenarista i osnivač najvećeg zabavnog parka na svetu, Volt Dizni

Na današnji dan je rođen kralj ANIMACIJE: Dizni je imao TRI fakultetske diplome, iako nikada nije išao u ŠKOLU, a njegov glas i dalje živi u jednom JUNAKU

Printscreen/Youtube

Njegov život je bio čudesan. Sa samo četiri godine on je prvi put pokazao svoj talenat za crtanje. Ipak, zbog finansijskog stanja u porodici Volt je morao da napusti školu, a sa samo 16 godina on se priključio Hitnoj pomoći. 

Zanimljivi podaci o Voltu 

Nakon službe Crvenog krsta, Dizni se preselio u Kanzas Siti, nadajući se da će postati novinski karikaturista. Umesto toga, pronašao je posao kreirajući reklame za časopise i bioskope, a zatim se zainteresovao za animaciju.

Godine 1922. otvorio je filmski studio pod nazivom Laugh-O-Gram, ali je imao finansijske probleme i zatvorio se 1923. Iste godine se preselio u Holivud i sa starijim bratom Rojem osnovao Diznijev studio. Nakon proizvodnje raznih kratkih, animiranih crtanih filmova, studio je 1927. počeo da pravi seriju o liku koji je Volt razvio po imenu Osvald Srećni zec. Međutim, sledeće godine, Dizni je izgubio prava na crtani, ali nije odustao. Razvio je novi lik prvobitno nazvan Mortimer Mouse pre nego što je odlučeno da bi Miki bio bolji nadimak.

Miki Maus je zvanično ugledao svetlost dana u kratkom filmu iz 1928. pod nazivom "Parobrod Vili", jednom od prvih crtanih filmova koji su koristili sinhronizovane zvučne efekte. Volt je bio nezadovoljan kako lik zvuči i nastavio je da daje svoj glas poznatom mišu sve do 1947.

Da bi prodao ideju za Snežanu i sedam patuljaka, Volt ju je izveo kao samostalnu predstavu. Znajući da bi originalnu ideju Snežane bilo teško prodati, Volt je okupio svoj tim i izveo šou za jednog čoveka. On je sam odglumio ceo film, oponašajući fizičku statuu, karakteristike i glas svakog od likova. Nakon toga ovaj crtani postaje jedan od najpoznatijih crtanih filmova na svetu.

Volt Dizni ima tri fakultetske diplome, a nikada nije išao na koledž

Zbog Voltovih izuzetnih dostignuća tokom njegovog života, mnogi od današnjih prestižnih univerziteta dodelili su mu počasne diplome. Godine 1938. Volt je magistrirao na Univerzitetu Južne Kalifornije (USC) i dva magistarska diploma na Univerzitetu Jejl i Univerzitetu Harvard.

Uprkos glasinama, Dizni nije bio zamrznut.

Postojale su teorije da je Dizni nakon smrti zamrznut, međutim ovo se ispostavilo kao netačno. Volt Dizni je preminuo u bolnici u Burbanku, 15. decembra, u 65. godini. Nedugo nakon njegove smrti, u tabloidnoj štampi su počele da kruže priče da je filmski stvaralac smrznut u nadi da bi nauka jednog dana mogla da mu omogući da se vrati u život. On je, u stvari, kremiran, a njegov pepeo je sahranjen u mauzoleju na groblju Forest Lavn u Glendejlu, Kalifornija.

Poslednji film koji je Dizni lično nadgledao pre njegove smrti bio je Knjiga o džungli.

Komentari (0)
Loading