Stigla je do finala Olimpijade i rekla NE! Najuspešnija gimnastičarka sveta zbog MENTALNOG zdravlja odustala od medalje!

Vesti 29.07.2021 14:32 0

Ogromno iznenađenje dogodilo se na tekućim Olimpijskim igrama u Tokiju, kada je jedna od najvećih zvezda igara, Simona Biles, pred samo finale donela odluku koja je potresla ceo tim

Stigla je do finala Olimpijade i rekla NE! Najuspešnija gimnastičarka sveta zbog MENTALNOG zdravlja odustala od medalje!

Tanjug/Ap

Ogromno iznenađenje dogodilo se na tekućim Olimpijskim igrama u Tokiju, kada je jedna od najvećih zvezda igara, Simona Biles, pred samo finale donela odluku koja je potresla ceo svet. Ovaj korak je opravdala mentalnom krizom, koja nije uobičajena u sportskom svetu.

Dvadesetčetvorogodišnja Amerikanka jedna je od najboljih gimnastičarki u istoriji i trebalo je da zameni Veru Časlavsku na čelu istorijskih olimpijskih dostignuća. Simona je bila četiri puta olimpijska pobednica i četrnaest puta svetska šampionka. Trebala je da doda još jednu zlatnu medalju sa Olimpijskih igara u Tokiju da bi prestigla Veru.

Međutim, ništa od ovoga se nije dogodilo, Simona Biles je u utorak odustala od takmičenja i napustila svoj tim nakon što je njenom lekarskom procenom utvrđeno da nije spremna za takmičenje. Sportistkinja je priznala da je počela toliko da sumnja u sebe da je to jako uticalo njen dalji plasmani. Strah i mentalna blokada sprečili su je da nastavi da se takmiči.

- Nakon još jedne medicinske procene, Simona Biles se povukla iz samog finala. Mi podržavamo njenu odluku i aplaudiramo njenoj hrabrosti u davanju prioriteta njenom zdravstvenom stanju. Njena hrabrost ponovo pokazuje zašto je uzor mnogima - saopštila je "USA Gimnastics".

Dajte prioritet svom mentalnom zdravlju

Na konferenciji za novinare u utorak, nakon što je najavila da se povlači, Biles je rekla:

- Kažem, dajte prioritet svom mentalnom zdravlju, jer ako to ne učinite, nećete uživati u sportu i nećete biti uspešni koliko biste želeli. Zato ponekad je u redu čak se i povući sa velikih takmičenja i fokusirati se na sebe, to će pokazati koliko si jak igrač i ličnost. 

Ovaj potez izazvao je globalnu debatu o mentalnom zdravlju i tome kako sportistima treba pružiti podršku pri odlučivanju da li će sebi dati prednost nad takmičenjem. Njenu odluku takođe su pozdravile mnoge organizacije za mentalno zdravlje. 

Stigla je do finala Olimpijade i rekla NE! Najuspešnija gimnastičarka sveta zbog MENTALNOG zdravlja odustala od medalje!

Tanjug/Ap

 

- Svi moraju da daju prednost svom mentalnom zdravlju, čak i najbolji sportisti na svetu. Odluka Simone Biles da se povuče sa Olimpijskih igrara neće biti olako shvaćena i sjajno je videti podršku koju je dobila od saigrača - saopštio je "Rethink Mental", organizacija koja pomaže ljudima koji imaju mentalnih poteškoća.

- Rad u elitnim sportovima, poput gimnastike, donosi nezamislivo visok nivo pritiska, perfekcionizma i kontrole. Simona Biles je neverovatno hrabra zbog toga što je izrazila i naglasila važnost brige o svom mentalnom zdravlju. Simona je uzor svim ženama i devojčicama. Ona zaslužuje naš aplauz, poštovanje, priznanje i, iznad svega, našu podršku - rekao je Mind.

Portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta Mark Adams izrazio je izuzetno poštovanje i podršku gimnastičarke - Mentalno zdravlje je izuzetno važno pitanje. Činimo li dovoljno? Nadam se. Ali, kao i svi u svetu, možemo učiniti više na ovom polju - rekao je on.

 

Ja sam više od mojih dostignuća

Dva dana nakon njene odluke, Simona Biles je na Tviteru objavila status koji je dirnuo mnoge - Zahvaljujući beskrajnoj ljubavi i podršci koju primam, shvatila sam da sam više od svojih dostignuća i gimnastike, a u to nikada ranije nisam verovala.

 

 

Samo dan pre nego što je podnela ostavku, Simona je objavila svoj lični status, u kojem je opisala pritiske sa kojima se suočavala kao članica olimpijskog tima SAD. 

- Nije bio lak dan, čak ni moj najbolji, ali završio se. Zaista se ponekad osećam kao da na svojim plećima nosim čitav svet. Pokušavam da taj pritisak nimalo ne utiče na mene, ali ponekad "je zaista teško . Olimpijske igre nisu šala. Ali srećna sam što moja porodica može biti sa mnom - rekla je Amerikanka.

Džastin Bieber, koji otvoreno govori o svojim psihičkim problemima, takođe je na svojim društvenim mrežama napisao podršku gimnastičarki - Ponekad su naša odbijanja važnija od našeg pristanka. Ljudi su mislili da sam lud što nisam završio svoju turneju, ali to je bilo najbolje što sam mogao učiniti za svoje mentalno zdravlje! Ponosim se tobom - poručio je pevač slavnoj sportistkinji.

Komentari (0)
Loading