Životna lekcija Vanje Grbića: Ne terajte dete da osvaja "KUP BABA", pustite ga da se igra, trebaće vam i sa 28 godina!

Vesti 01.08.2021 12:53 0

- Dete mora da se igra, dete je dete - izjavio je Vanja Grbić, proslavljeni srpski odbojkaš

Životna lekcija Vanje Grbića: Ne terajte dete da osvaja "KUP BABA", pustite ga da se igra, trebaće vam i sa 28 godina!

Tanjug

Najpoznatiji srpski odbojkaš Vladimir Vanja Grbić, nastavlja da masovno deli na društvenim mrežama svoje lekcije o sportu i životu.

U jednoj od televizijskih gostovanja, Grbić je objasnio koja je to prava suština bavljenja dece sportom.

- Dete mora da se igra. Dete je dete. A mi smo počeli da opterećujemo decu da rade. Ne, vrlo brzo zaboravljamo šta smo mi radili. Devojčice do 15. i dečaci do 16. godine treba da se igraju bez imperativa rezultata - počeo je Vanja svoje izlaganje i vidno iznerviran je nastavio - Šta će mi da oni imaju medalju u 16-oj godini. Šest medalja su osvojili sa šest Kupova Baba. I šta onda? Pa on meni treba u 21, 25, ili 28. A on do tada izranjavan zato što je ovom majmunu (np. treneru)  bilo važno da on bude prvak škole ili babinog turnira.  

Legenda srpske odbojke Vanja Grbić je  podelio svoje stavove o tome zašto deca kreću na neki sport. Roditelji i treneri ne bi smelo da leče svoje komplekse preko svoje ili tuđe dece. Sport treba da služi da se dete nauči socijalizaciji, da nauči kako da funkcioniše u timu, da nauči da se vodi kodeksom časti i da kada je najteže tad stisne zube i gura napred. Deca kroz spor nauče kako da kanališu bes ili kako da podnesu poraz. Pravilno bavljenje sportom se bazira i na pravilnoj ishrani koju deca trebaju da usvoje.

Vanja je postavio i veoma važno pitanje svim roditeljima, svim trenerima i vaspitačima:

- Jel mi radimo zdravlje kroz sport ili da lečimo komplekse onih koji ne mogu da dobace. Samo je to pitanje.

 

 

Ljudi na tviteru se upotpunosti slažu sa legendom srpske odbojke i sa oduševljenjem i podrškom ostavljaju komentare.

Odličan. Deca nam danas služe da lečimo naše komplekse, a ne da budu nezavisne,slobodne i na kraju uspešne osobe - napisao je jedan korisnik, dok je drugi napisao svoj stav: Slažem se. Zdrav razvoj deteta podrazumeva slobodu, učenje kroz igru i prihvaćenost bez obzira na uspehe. Tako dete prihvata svoje biogenetske i druge dispozicije, stiče osećaj samopoštovanja, uspostavlja harmonične, socijalne relacije i stiče autentičnu motivaciju i ambicije.

 

 

 

Komentari (0)
Loading