Otkriveno po kome je SLOBODA Mićalović dobila ime! Krije se tragična i emotivna priča, a nećete verovati ko je bio glani učesnik!

Najžena Vesti 07.08.2021 11:14 0

Neobično ime koje nosi naša glumica Sloboda Mićalović nije slučajnost, a na ideju kako da je nazove došao je njen otac, pokojni Dragan Mićalović

Otkriveno po kome je SLOBODA Mićalović dobila ime! Krije se tragična i emotivna priča, a nećete verovati ko je bio glani učesnik!

Dejan Briza

Mićalovićeva je jednom prilikom sama otkrila da je ime dobila po Slobodi Bodi Trajković, koja je bila čuvena draga Lole Ribara. Na ovu ideju došao je bio njen otac, dok je igrao monodramu "Ivo Lola Ribar":

- Moj otac je igrao monodarmu 'Ivo Lola Ribar', a Sloboda Trajković je bila Lolina verenica. To je najlepša ljubavna priča, poput našeg "Romea i Julije"- rekla je tada Boba, pa dodala da njena imenjakinja na neki način i danas živi, kroz nju.

Inače, Sloboda Trajković rođena je u Vrnjačkoj Banji 1918. godine, u godini kada je završen Prvi svetski rat. Njen otac Svetolik, ugledni apotekar, nazvao ju je tako u ime trijumfa slobode. Njen brat Miroslav bio je veoma aktivan u Narodno-oslobodilačkoj borbi i živeo je u Beogradu, gde je i ona stigla na studije hemije i gde ju je Miroslav ju je 1937. upoznao s danas čuvenim Ivom Lolom Ribarom.

- Od prvog susreta je počela ljubav, velika i predivna- pričala je kasnije Slobodina sestra Milica, jedina članica ove porodice koja je preživela Drugi svetski rat.

 

Ipak, Drugi svetski rat je stao na put njihovoj ljubavi – Lola je otišao da se bori, a Sloboda se vratila kući jer Beograd nije bio bezbedan. Ostalo je zabeleženo pismo koje je Ribar poslao svojoj dragoj:

"Najdraža, jedina moja!

- Pišući ovo pismo ja se pouzdano nadam - optimista sam kao i uvek - da te ono nikada neće stići već da ćemo se nas dvoje videti i uvek ostati zajedno. Jer ovo pismo je zato i pisano... U mom životu postoje samo dve stvari: moja služba našem svetom cilju i moja ljubav prema tebi, najmilija moja. Našu sreću i život koji smo hteli nismo, kao i milioni drugih, mogli ostvariti izolovano, već preko naše borbe i naše pobede. I zato su te dve stvari u suštini, u meni samom, jedno... Ako primaš ovo pismo - ako, dakle, ja ne doživim taj veliki čas, nemoj mnogo tugovati najdraža! U svetu u kome budeš tada živela naći ćeš, uvek živ, najbolji deo mene samog i svu moju ljubav prema tebi... I želim da nikada ne dobiješ ovo pismo, već da zajedno s tobom dočekam veliki čas pobede.

Pobedu nisu dočekali, a pismo nije ni stiglo do Slobode. Ono je završilo u policiji, a Sloboda je privedena. Policajci su je dugo terali da napiše pismo svom voljenom da bi im pomogla da ga pronađu, a ona je to odbijala, zbog čega je pet meseci provela u logorima.

Ivo Lola Ribar poginuo je 27. novembra 1943. godine od neprijateljske avionske bombe, dok se spremao da krene za Kairo, na mesto šefa Vojne misije NOV i POJ pri Štabu savezničke komande za Bliski istok.

Komentari (0)
Loading