Ona je najpoznatija SPISATELJICA na svetu, a niko je nikada nije video: Njene knjige čitaju milioni, a njen život je prava misterija

Vesti 17.12.2021 18:57 0

Ljubitelji dobre knjige, sigurno nisu propustili dela popularne Elene Ferante. Elena je bukvalno omađijala žene, iako je nijedna od nas nikada nije videla

Ona je najpoznatija SPISATELJICA na svetu, a niko je nikada nije video: Njene knjige čitaju milioni, a njen život je prava misterija

Shutterstock

Ko je Elena Ferante?

Elena Ferante nije samo autorka "Moje genijalne prijateljice". Elena je žena koja je stvorila svoj sopstveni kult, zaludela nas i godinama ostala misteriozna.  Napuljske tetralogije, razbuktala je  „groznicu Ferante" i učinila  da autorka - koja piše pod pseudonimom - postane jedna od najpoznatijih spisateljica na svetu.

„Čitanje Ferante predstavlja sveobuhvatno intelektualno i emocionalno iskustvo," rekla je svojevremeno  Šarlin Tio, autorka romana Ponti, koji su nakon izlaska 2018. mnogi poredili sa romanima Elene Ferante. „Veliki sam poštovalac i ne bih nikada pokušala da je imitiram, ali se u mnogome oslanjam na njen rad. Ona je posebna jer se, s jedne strane, njene knjige čitaju u dahu, dok su, s druge strane, ispunjene detaljima i literarnom lepotom, dubinom i ritmom."

Ferante je bilo poznato ime u njenoj rodnoj Italiji mnogo godina pre svetske slave. Primera radi, njen prvi roman Mučna ljubav izašao je 1992. godine.

Tada je italijanski izdavač bio siguran da njeni romani mogu zainteresovati širu publiku, i pokušao je da pronađe američkog izdavača. Pošto niko nije bio zainteresovan, osnovali su 2005. sopstvenu izdavačku kuću "Europa Editions", kako bi njena dela, kao i dela koja pripadaju međunarodnoj književnosti, objavili u Engleskoj i Americi. 

Godine 2012 - kada je objavljen i u Italiji - izdavačka kuća "Europa" je objavila Moju genijalnu prijateljicu, prvi deo Napuljske tetralogije, u engleskom prevodu. Ostalo je istorija. Lila Čerulo i Elena Greko, demonstrirale su žensku moć, obe na svoj sopstven način. Čitajući roman koji prati njihov život od detinjstva, pa sve do poznih utisaka, prepoznavale smo se i u Eleni i Lili. I mada je postojala tendencija da je neki italijanski kritičari prikažu kao spisateljicu limunada, javnost se tim nije slagala.U tekstu koji je objavio Njujork tajms Ferante je napisala da je važno da žene pričaju svoje priče. „Kao žene, gurnute smo na marginu, ka pokornosti, čak i kada je reč o književnosti," piše ona. „Ženska priča, ispričana umešno, širokih poteza i bez opravdavanja, jeste nešto što sada preuzima moć."

Elena nikad nije održala književno veče

Ona je najpoznatija SPISATELJICA na svetu, a niko je nikada nije video: Njene knjige čitaju milioni, a njen život je prava misterija

Printscreen/Youtube

 

 

Iako mnogi smatraju da je Elenin izbor da se ne pojavljuje u javnosti, čist marketinški trik, njeni obožavaoci sada već ne haju. dugo se spekulisalo da iza pseudonima stoji više autora, a jedno vreme se verovalo da iza naslova stoji bračni par koji piše u tandemu

Zanimljivo je da je, Klaudio Gati, istraživački novinar dnevnog ekonomskog lista "Il Sole 24" nekoliko godina pratio puteve novca i 2016. godine došao do zaključka da je  prevodilac Anita Raja - ćerka Jevrejke poljskog porekla i Napolitanca - žena koja se krije iza imena autorke Elene Ferante.Gati kaže da su od 2014, kada su romani Elene Ferante počeli da osvajaju svet, Anitini honorari uplaćivani iz Elenine izdavačke kuće "Edizioni" u Rimu dramatično uvećani i da je njen suprug u junu kupio u Rimu stan procenjen na oko 1,5 miliona dolara.

Upravo je u to vreme i krenulo da se spekuliše da Anita ne stoji sama iza popularnih naslova, već da je u sve upleten njen suprug romanopisac Domenik Starnonea.

Uprkos entuzijazmu Gatija, koji je mislio da će ceo svet pasti na noge kad otkrije Elenin identitet, obožavaoci su verovali da ona ima potpuno da pravo da zadrži svoju privatnost. Izdavačka kuća se nikad nije oglasila, niti se bilo ko potrudio da demantuje ove navode. Misterija je ostala misterija i čini se da je i tako zanimljivije. 

Uprkos činjenici da se nikada nije definisalo da li iza Elene  stoji žena, muškarac ili njih dvoje, ne možemo da se ne osvrnemo na eksploziju ženskih pisaca nakon Ferante. Ženski način izražavanja postao je drugačiji i smeliji. Ko god da stoji iza Ferante, učinio je dobar posao.

 

 

Komentari (0)
Loading