Naćurite uši, telo vam šalje važan SIGNAL: Koliko često vam KRČI ŽELUDAC, a niste gladni?

Naj žena Vesti 13.08.2021 17:00 0

Ako vam "krči" želudac, bez propratnih simptoma kao što su bolovi ili nelagoda, onda nema razloga za brigom, jer ovaj zvuk je normalan deo probave

Naćurite uši, telo vam šalje važan SIGNAL: Koliko često vam KRČI ŽELUDAC, a niste gladni?

Shutterstock

Zvukovi koji dolaze iz želuca su potpuno normalni i ne događaju se samo kad ste gladne, objašnjavaju lekari.

- Zapravo, ako pacijentu stavim stetoskop na stomak i ništa ne čujem, to je zapravo znak da nešto nije u redu - kaže gastroenterolog dr Bulsievič.

Nakon što jedemo i hrana, putuju iz želuca u tanko crevo, a stvaranje zvukova je deo tog procesa. Ali ako krčenje prate i drugi simptomi, telo time pokušava nešto da nam kaže. Nije nužno nešto loše, samo poruka na koju treba obratiti pažnju.

Prema gastroenterologu, ovo su tri uobičajena uzroka krčenja u želucu:

1. Stres

- Svako ko je ikada imao probleme sa stomakom pre izlaska na ispit ili odlaska na prvi sastanak, zna o čemu pričam. Ako ste pod stresom ili ste uznemireni, onda će stomak "zakrčati". Stres uzrokuje kontrakciju i opuštanje želučanih mišića - kaže doktor.

Doktor potom dodaje da postoji lek. Sve što treba da uradite je da duboko udahnete. On tvrdi da za manje od pet minuta možete da umirite stomak ako sednete i počnete pravilno da dišete.

2. Iziritirana creva ili osetljivosti na hranu

Ako krčenje u želucu prate proliv ili zatvor i to se redovno dešava, onda ovo može biti znak sindroma iritabilnog creva ili osetljivosti na hranu, poput glutena ili mlečnih proizvoda. 

- Neki ljudi koji su osetljivi na laktozu pojesće sladoled, a zatim osetiti krčenje u želucu i potom dobiti proliv - kaže dr Bulsievič.

Doktor apeluje na sve pojedince koji imaju ovaj problem da se obrate svom lekaru koji će vas poslati na preglede i ispitati da li je u pitanju alergija ili osetljivost na određenu hranu.

3. Mogla bi imati manjak saharoze

Doktor Bulsievič kaže da pored osetljivosti na gluten i laktozu postoji još jedna osetljivost na hranu koja je izuzetno česta, ali o kojoj se ne govori toliko.

- Vidim toliko pacijenata koji imaju manjak saharoze i to može uzrokovati zvukove u želucu, zajedno s drugim simptomima poput prekomernih gasova, proliva ili zatvora - kaže.

Saharoza je enzim koji razgrađuje šećer i doktor kaže da mnogim ljudima nedostaje ovaj enzim, i to je nešto s čime se rađaju.

Ako neko s nedostatkom saharoze jede hranu sa šećerom, alternativnim zaslađivačima ili čak voće i povrće koje sadrži saharozu, to može izazvati bolove i nelagodu u predelu stomaka. 

Komentari (0)
Loading