Od ove hrane GOJIMO se "ko ludi", a potom ogladimo za ČAS: Evo o čemu se radi

Naj žena Vesti 13.08.2021 19:57 0

"Brza" ili industrijski hrana kojoj je potrebno samo brzinsko podgrevanje pre serviranja, sve brže osvaja tržište. Jedno istraživanje dokazalao je da ovakva hrana i te kako uticaj na zdravlje

Od ove hrane GOJIMO se "ko ludi", a potom ogladimo za ČAS: Evo o čemu se radi

pixabay

Prema saopštenju, Američkog nacionalnog instituta za zdravlje, industrijski prerađena hrana možda utiče na hormone gladi, podstičući ljude da jedu više nego što treba, prenosi "BBC".

Jedno istraživanja pozabavilo se upravo ovim pitanjem, da li su glad i konzumiranja brze hrane povezani? U istraživanju je učestvovalo 20 dobrovoljaca koji su proveli 30 dana u laboratoriju kako bi se evidentirao svaki njihov zalogaj i uneti gram.

Pola meseca jeli su industrijski prerađenu hranu ili industrijski proizvedene obroke, a narednih 15 dana domaću hranu i imali su ograničenje koliko hrane smeju da pojedu. U periodu u kojemu su jeli samo industrijski proizvedenu gotovu hranu prosečno su unosili dodatnih 508 kalorija dnevno i dobili u proseku kilogram na težini.

Doktor Hal iz Nacionalnog instituta za dijabetes, probavu i bolesti bubrega, koji je ujedno i vođa ovog istraživanja, kaže da je ovo prva studija koja pokazuje da postoji uzročno-posledična veza između gojenja, gladi i industrijski prerađene hrane.

- Industrijski gotovi obroci vode u veći unos kalorija i porast telesne težine i masnog tkiva - tvrdi doktor Hal.

Važno je naglasiti da su se naučnici pobrinuli da svi obroci imaju isti količinu šećera, ugljenih hidrata, masnoća i vlakna pa nema jasnog odgovora šta je podsticalo dobrovoljce da jedu više industrijske hrane.

Pretpostavlja se da industrijski prerađena hrana utiče na hormone pojačavajući želju za hranom jer je uočeno da je nivo tih hormona manja kod konzumiranja obroka pripremljenih kod kuće.

Komentari (0)
Loading