Teško vam je da zaspite? Ispostavilo se da niste jedini: Stručnjaci objasnili kako konačno da se NASPAVATE

Naj žena Vesti 17.08.2021 20:11 0

Često se budite toku noći i imate loše snove? Postoji nekoliko rešenja, a jedno će vam sigurno pomoći

Teško vam je da zaspite? Ispostavilo se da niste jedini: Stručnjaci objasnili kako konačno da se NASPAVATE

Shutterstock

Studija koja je objavljena na portalu "Sleep association" otkriva da do 70 miliona odraslih Amerikanaca gotovo svake noći ima probleme sa spavanjem, a pored toga većina pari i od problema sa hrkanjem, osećaja umora ujutro i buđenjam usred noći. Buđenje noću mogu izazvati stres, hormoni i uslovi u spavaćoj sobi. Po mišljenju ginekologa Vendie Trubov, nivo kortizola ima veliki uticaj na san.

- Nepravilno lučenje kortizola može prouzrokovati buđenje usred noći. Hormonska neravnoteža takođe može poremetiti vaš san, posebno progesteron, kao i hipoglikemija. Pored toga, stres i anksioznost su usko povezani, što takođe može prouzrokovati buđenje tokom noći - tvrdi ginekolog Trubov.

Nestabilni nivoi melatonina, hormona koji pomaže u regulisanju vašeg ciklusa spavanja i buđenja, takođe mogu uticati na neželjeno buđenje.

Pored toga, uslovi u spavaćoj sobi igraju veliku ulogu kada je u pitanju dobar san, a istraživanju vezi toga se više pozabavila doktorka Rebeka Robins.

- Otkrili smo da su ljudi koji spavaju u toplijim sobama 21 ° C ili više skloniji su lošim snovima i lošem snu - objasnila je Robins za portal "mbg".

Na san takođe mogu uticati i uobičajeni krivci poput potrebe za korišćenjem toaleta, a što smo stariji veća je verovatnoća da ćemo naići na ove probleme. Srećom, ovo su sve rešivi problemi.  

Kako pomoći telu da spava tokom noći

Ako se borite da prespavate noć, Robins preporučuje da se prvo pozabavite jednostavnim stvarima. 

- Ograničite unos vode pre spavanja i izbegavajte plavo svetlo, uspostavite rutinu koja vas opušta pre spavanja. Neka vaša spavaća soba bude hladna i izbegavajte stvari koje vas nerviraju pre spavanja, poput gledanja vesti ili upuštanja u stresne diskusije - savetuje ona. 

Ako se i dalje mučite, onda je najbolje da pre odlaska popijete magneziju.

- Magnezijum je relaksant i može da opusti mišiće, pomaže kod anksioznosti i poboljšava san. Takođe je presudan za mnoge procese u telu - kaže ginekolog Trubov.

Komentari (0)
Loading