Javlja se samo kod ŽENA: Simptomi su NEUOBIČAJENI ili Ih NEMA uopšte, izaziva sterilitet, a može da dovede i do ozbiljne BOLESTI!

Vesti 23.12.2021 09:13 0

Endometrioza se dešava kada endometrijum, tkivo koje obično oblaže unutrašnjost materice žene, raste izvan nje

Javlja se samo kod ŽENA: Simptomi su NEUOBIČAJENI ili Ih NEMA uopšte, izaziva sterilitet, a može da dovede i do ozbiljne BOLESTI!

unsplash.com

Simptomi nekada u potpunosti izostanu, a nekada se i jave i uključuju :

  • bol u leđima tokom menstruacije 
  • teške menstrualne grčeve bol prilikom mokrenja posebno tokom menstruacije
  •  neuobičajeno ili teško krvarenje tokom menstruacije
  • krv u stolici ili urinu
  •  bolan seks umor koji ne nestaje
  •  probleme začeća

Šta je konkretno endometrioza?

Endometrioza se dešava kada endometrijum, tkivo koje obično oblaže unutrašnjost materice žene, raste izvan nje. Ovo tkivo se ponaša kao obično tkivo materice tokom vaše menstruacije: raspašće se i krvariće na kraju ciklusa. Ali ova krv nema gde da ode. Okolna područja mogu postati upaljena ili otečena. Možda imate ožiljno tkivo i lezije. Endometrioza je najčešća na vašim jajnicima.

Postoje tri glavna tipa endometrioze, na osnovu toga gde se nalazi: Površinska peritonealna lezija. Ovo je najčešća vrsta. Imate lezije na peritoneumu, tanak film koji oblaže vašu karličnu šupljinu. Endometriom (lezija jajnika). Ove tamne ciste ispunjene tečnošću, koje se nazivaju i čokoladne ciste, formiraju se duboko u vašim jajnicima. Ne reaguju dobro na lečenje i mogu oštetiti zdravo tkivo. Duboko infiltrirajuća endometrioza. Ovaj tip raste ispod peritoneuma i može zahvatiti organe u blizini materice, kao što su creva ili bešika. Ima ga oko 1% do 5% žena sa endometriozom.

Kako se otkriva? Šta je uzrokuje?

Otkriva se na klasičnom ultrazvučnom pregledu, zbog čega su redovne posete ginekologu od suštinskog značaja.

Doktori ne znaju tačno šta uzrokuje endometriozu. Neki stručnjaci smatraju da menstrualna krv koja sadrži ćelije endometrijuma može da prođe nazad kroz vaše jajovode u vašu karličnu šupljinu, gde se ćelije zalepe za vaše organe. Ovo se zove retrogradna menstruacija. Vaši geni takođe mogu igrati ulogu. Ako vaša mama ili sestra imaju endometriozu, veća je verovatnoća da ćete je dobiti. Istraživanja pokazuju da se stanje pogoršava iz generacije u generaciju.

Endometrioza i ozbiljne komplikacije

Komplikacije endometrioze uključuju  težak bol koji može uticati na kvalitet vašeg života. Neke žene se bore sa anksioznošću ili depresijom. Medicinski tretmani i zaštita mentalnog zdravlja mogu pomoći.  Ono što posebno zabrinjava je činjenica da endometrioza može povećati rizik od raka jajnika ili drugog karcinoma koji se zove adenokarcinom povezan sa endometriozom.

Trudnoća i endometrioza

Endometrioza je vodeći uzrok neplodnosti. Prema navodima sajta "WebMd" oko 5 miliona žena u Sjedinjenim Državama, mnoge u 30-im i 40-im godinama. Skoro 2 od svakih 5 žena koje ne mogu da zatrudne imaju ovaj problem. Ako endometrioza ometa vaše reproduktivne organe, vaša sposobnost da zatrudnite može postaje problem.

Može li da se izleči?

Ne postoji lek za endometriozu. Tretmani obično uključuju operaciju ili lekove. Možda ćete morati da isprobate različite tretmane da biste pronašli šta vam pomaže da se osećate bolje. Ako imate jake bolove, lekar će vam sigurno prepisati lek protiv bolova, ali to neće umanjiti problem. U opticaju je i hormonska terapija, ali i terpija koja uključuje pilule za kontracepciju. U  svakom slučaju neophodno je da vaš lekar utvrdi  tip endometrioze i da odredi najbolju terapiju.

 


 

Komentari (0)
Loading