"OMIKRON ne možemo da izbegnemo" Oglasio se epidemiolog Radmilo Petrović i UPOZORIO na ono što nas čeka!

T.Đ Vesti 23.12.2021 09:44 1

Eksplozija novog soja kovida, omikrona, izazvala je tenziju u većem delu Evropu i sveta

"OMIKRON ne možemo da izbegnemo" Oglasio se epidemiolog Radmilo Petrović i UPOZORIO na ono što nas čeka!

Printscreen/Youtube

Pojedine velike države su ponovo pod karantinom i strogim merama, ali da li nama preti isti ili slični scenario. Koliko je zapravo opasan omikron, i kako najbolje da se zaštitimo od njega objasnio je epidemiolog Radmilo Petrović gostujući na Prvoj. 

Nisu isti simptomi, ali mogu da budu slični. Kod svakog čoveka je različito, sve zavisi od stanja imuniteta,  ali i generalno zdravstvenog stanja. Teško je oderditi da li uticaj ima ovaj soj ili onaj soj. Simptomi se normalno ne razlikuju mnogo od svake prehlade. To su lako povišena temperatura, malaksalost, grebanje u grlu. Moguće i da nisu baš uzeti uzorci sa pravog mesta - započeo je epidemiolog.

- Da bi se jedan virus potvrdio treba se tačno odredi ciljna grupa odakle je virus krenuo. Zatim je važno da se uzme pravilan bris, i da se nakon toga uradi dobra i kvalitetina laboratorija. Sigurno da se omikron doći i kod nas, mi smo uvek kasnili za Evropom. Korona se pojavila u janauru, a kod nas u martu - dodao je. 

Doći ce sigurno omikron, nema šanse da ga izbegnemo. Možemo da očekujemo nagli broj zaraženih. Nepovoljan momenat za nas je sto mi imamo verske praznike raspoređene na svakih sedam dana. Eksplozivnije šiernje virusa će zbog toga biti dodatno. Masovna okupljanja mogu da dopronesu. Najpre Nova godina, Božić, pa pravoslavna,Sveti Jovan.. Zaklučak je da nemamo šanse da u januaru izbegnemo omikron. Brojke će u januaru da rastu sigurno - upozorava stručnjak. 

Epidemiolog je dodao šta je zapravo najvažnija stvar kada je u pitanju borba protiv korona virusa, i svih njenih sojeva. 

Osnovna mera jeste vakcinacija, to je obavezno i najvažnije. Vakcina nas štiti i od novog soja sigurno. Nemoguće je da ne štiti jer je to isti virus sa istim antigenima. Vakcina štiti od svega toga - istakao je doktor Radmilo. 

Komentari (1)
Loading
Zoran
30.12.2021 08:59

Све ,,мој до мојега''. Одакле само искачу овакви ,,стручњаци''?