Podiže IMUNITET, snižava HOLESTEROL i šećer : Ovu namirnicu možete da kupite na svakoj PIJACI!

Vesti 10.12.2022 08:36 0

Bukovača (lat. Pleurotus ostreatus)je jestiva je gljiva iz porodice Polyporaceae

Podiže IMUNITET, snižava HOLESTEROL i šećer : Ovu namirnicu možete da kupite na svakoj PIJACI!

Printscreen/Youtube

Kako se uzgaja širom sveta, možete je pronaći na svakoj pijaci i u svako doba godine.Koristi se termički obrađena ili sušena,a ima blag ukus. Bukovače se mogu pripremati sa jajima, kao čorba, grilovane, a često se dodaju u gulaš. Ova pečurka inače izgledom podseća na ostrigu, pa je nikako ne možete pomešati sa otrovnim vrstama.

Zna se da bukovače  ačaju imunitet, pa ih zato vekovima Kinezi koriste u ishrani. Oni su bukovaču koristili za oporavak mišića i tetiva, ali i za smanjenje bolova. Ako se pitate kako to pečurke podižu imunitet, odgovor se nalazi u beta- glukanima. Ako dobro pogledate sastav svakog drugog sirupa za imunitet, videćete da sadrži beta-glukane.Beta-glukani se u medicini koriste već od praistorije, a  stari japanski zapisi navodili su da domaće životinje koje su se dodatno hranile gljivama nisu razvijale infekcije i maligne bolesti. Danas je poznato da beta-glukani imaju snažno imunomodulatorno dejstvo, što znači da imaju sposobnost interakcije sa imunim sistemom, tako da sa jedne strane pojačavaju poželjni, a sa druge potiskuju nepoželjni imuni odgovor.

Ko sve treba da koristi bukovače u ishrani?

Danas, je poželjno da ove pečurke  koriste osobe u borbi protiv hipertenzije, raznih infekcija, visokog nivoa holesterola, ali i naravno za bolji imunitet.Bukovača je odlična za snižavanje nivoa šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.

 

Komentari (0)
Loading