MORATE DA SE OBRATITE LEKARU Ukoliko vam ruke često trnu može da dođe do ozbiljnih komplikacija!

Najžena Vesti 24.12.2021 21:08 0

Kada je u pitanju osećaj trnjenja u rukama, veoma je važno da se obratite lekaru i prekontrolišete svoje zdravstveno stanje

Ruke

Freepik

Bilo koji simptom koji osetite u svom organizmu je važan jer tako možete otkriti razvoj opasnijih bolesti.

Iako trnjenje ruku može biti bezazleno i ne mora ukazivati na ozbiljan problem, postoje slučajevi kada može biti simptom raznih bolesti.

Evo na kojih 6 oboljenja najčešće ukazuje osećaj trnjenja ruku:

1. Multipla skleroza

Multipla skleroza karakteriše propadanje nerava kičmene moždine. Kao rezultat, prolaz nervnih impulsa je prekinut, osetljivost udova se smanjuje, a to na kraju dovodi do utrnulosti u rukama.

2. Cervikalna osteohondroza

Ova ozbiljan bolest povezana je sa poremećajima cervikalne kičme, usled čega se nerv stisne i poremeti se pravilan protok krvi. Prvi simptomi obe bolesti, osim trnjenja ruku, je i glavobolja i poremećena koordinacija pokreta.

3. Sindrom karpalnog tunela

Bolest je prilično česta među onima koji obavljaju monoton i rad koji zahteva identične pokrete ruku. Usled stalnog ponavljanja istih pokreta prstiju, tetive mogu da oteknu, što uzrokuje utrnulost u rukama.

4. Venska tromboza

U ovom stanju, krvni ugrušak može usporiti protok krvi. I, kao rezultat, kiseonik i neophodne supstance ne stignu na odredište, a onda se javljaju trnci.

5. Anemija i dijabetes melitus

Ove bolesti često uzrokuju lošu cirkulaciju u godnjim i donjim ekstremitetima.

6. Moždani udar ili cerebrovaksularna povreda

Ovo je najopasniji od svih navedenih uzroka utrnulosti. Moždani udar je akutni poremećaj snabdevanja krvi u mozgu. Generalno, vaskularne bolesti mozga zauzimaju drugo mesto u statistici mortaliteta. Ukoliko se javi osećanj trnjenja, najbolje je što pre da se javite lekaru.

Komentari (0)
Loading