Morate HITNO kod ginekologa: Ako primetite ove specifične BOJE vaginalnog iscetka na donjem vešu, stanje je alarmantno

Vesti 29.12.2021 16:45 0

Beli vaginalni iscedak može biti normalan. Na sreću, nije svaki iscedak znak bolesti intimnih delova - važan je njegov miris, boja i konzistencija. Vidite da li imate razloga za zabrinutost

Morate HITNO kod ginekologa: Ako primetite ove specifične BOJE vaginalnog iscetka na donjem vešu, stanje je alarmantno

Shutterstock

Beli vaginalni iscedak

Počnimo sa nekoliko osnovnih stvari – beli vaginalni iscedak je znak pravilnog funkcionisanja ženskog organizma i takođe je jedan od primarnih znakova puberteta. Obično je providne boje (kod nekih žena sluz je fiziološki blago bele boje), a sastoji se od cervikalne sluzi, bakterija i ćelija oljuštenog vaginalnog epitela sa laktobacilima. Oni transformišu glikogen prisutan u epitelu u mlečnu kiselinu, koja određuje pH sekreta. Normalni pH treba da bude kisel, sa pH u opsegu od 3,5 do 4,5, sa blagim povećanjem na oko 5 tokom menstruacije.

Zašto je vredno gledati vaginalni iscedak? Prvo, praćenje promena u konzistenciji i boji sluzi je deo prirodnog planiranja porodice – identifikovanje plodnih dana ženskog menstrualnog ciklusa. Drugo, neobičan miris, boja i konzistencija iscetka mogu ukazivati na infekciju, posebno ako su lezije praćene bolom i pečenjem u intimnim delovima. Ako primetite da se na žuto-zelenom donjem vešu pojavio servatkovat, penasti ili gnojni ili krvavi vaginalni iscedak , ili nenormalan vaginalni iscedak, morate da odete kod ginekologa.

Beli, gusti vaginalni iscedak

Jedna od češćih infekcija vagine je vaginalna mikoza, poznata i kao kandidijaza. Infekcija se manifestuje belim kvrgavim vaginalnim sekretom praćenim jakim svrabom i pečenjem vulve. Gljivične vaginalne infekcije obično izazivaju gljivice iz roda Kandida (najčešće je to vrsta Candida albicans ).

Koji su najčešći uzroci kandidijaze?

Infekcija može biti uzrokovana kako nehigijenom i preteranom ličnom higijenom, tako i oslabljenim imunitetom nakon antibiotika, dijabetesa ili polne infekcije. U lečenju vaginalne mikoze koristi oralne farmakološke agense, kao i vaginalne supozitorije. Da bi se ublažili simptomi, vulva se može podmazati i odgovarajućim mastima ili gelovima.

Vaginalni iscedak sa mirisom ribe

Bakterijska vaginoza je najčešće dijagnostikovana intimna infekcija kod žena starosti 15-44 godine. Manifestuje se kao vodenast ili penasti iscedak iz genitalnog trakta mlečne ili sive boje i karakterističnog, neprijatnog „ribljeg” mirisa. Ponekad je praćeno svrabom vulve i pečenjem tokom mokrenja, međutim, kod mnogih žena intimna infekcija može biti asimptomatska i teško je dijagnostikovati. Odakle dolaze? To je posledica smanjene količine laktobacila, što narušava prirodni kiseli pH vagine. U manje kiseloj sredini, anaerobne bakterije su idealne za rast i razmnožavanje. Jedna od najpoznatijih bakterija odgovornih za bakterijsku vaginozu je Gardnerella vaginalis.

Žuto-zeleni vaginalni iscedak

Žuto-zeleni iscedak može ukazivati na trihomonijazu. To je parazitska venerična bolest koju izaziva jednoćelijska protozoa - vaginalna trihomonijaza. Parazit može da živi i da se razmnožava u napadnutom organizmu čak i nekoliko desetina godina! Do infekcije dolazi prilikom polnog odnosa bez upotrebe kondoma, upotrebe jednog peškira ili istog pribora za pranje.

Ostali simptomi trihomonijaze su svrab i crvenilo oko vulve i vagine, bol u donjem delu stomaka, učestalo mokrenje, nelagodnost tokom odnosa. U slučaju sumnje na infekciju parazitom, apsolutno je neophodno posetiti lekara koji će propisati odgovarajući tretman. Hronična, nelečena trihomonijaza može izazvati neplodnost i komplikacije u trudnoći.

 

Komentari (0)
Loading