Još JEDAN poražavajući MIT o zdravoj ISHRANI: Ne bacajte BASNOSLOVNE sume NOVCA na ove proizvode!

Vesti 30.12.2021 12:10 0

Poslednjih godina na tržištu se pojavio veliki broj proizvoda za detoksikaciju

Još JEDAN poražavajući MIT o zdravoj ISHRANI: Ne bacajte BASNOSLOVNE sume NOVCA na ove proizvode!

unsplash.com

Detoksikacija organizma je u medicini potpuna besmislica.
Međutim, teško je ne biti uvučen u industriju detoksikacije.Iako možete pronaći mnogobrojne recepte za detoksikaciju, veći je problem kad naiđete na bezobrazno skupe proizvode koji se prodaju kao čaroban lek, koji će vaše telo automatski oporaviti i ispeglati sve loše navike koje ste usvojili. Ideja da možete da isperete svoj sistem nečistoća i da svoje organe ostavite čiste - je prevara. To je pseudomedicinski koncept dizajniran da vam proda stvari.

„Da budemo jasni“, kaže Edžard Ernest, profesor komplementarne medicine na Univerzitetu Ekseter za Gardijan, „postoje dve vrste detoksikacije: jedna je respektabilna, a druga nije“. Respektabilna je, kaže, lečenje osoba kao što su životno ugroženi narkomani ili ljudi koji su se nehotično otrovali ili izlošili toksičnim materijama. Druga je reč koju otimaju preduzetnici, nadrilekari i šarlatani da bi prodali lažni tretman koji navodno detoksikuje vaše telo od toksina koje ste navodno nakupili. Ako se toksini nakupe na način na koji vaše telo ne može da izbaci, kaže on, verovatno biste bili mrtvi ili bi vam bila potrebna ozbiljna medicinska intervencija. „Zdravo telo ima bubrege, jetru, kožu, čak i pluća koja detoksikuju dok govorimo“, kaže on. "Ne postoji poznat način - svakako ne kroz tretmane detoksikacije - da se uradi nešto što savršeno dobro funkcioniše u zdravom telu koje već dobro funkcioniše."

Veliki deo prodajnih šablona se vrti oko strašnih „toksina“: otrovnih supstanci koje unosite ili udišete. Ali nije jasno šta su ovi toksini. Ako bi bili imenovani, mogli bi se meriti pre i posle tretmana kako bi se testirala efikasnost. 

Kada su naučnici tražili dokaze iza ovih tvrdnji, nijedan od proizvođača nije mogao da definiše šta su mislili pod detoksikacijom, a kamoli da imenuje toksine. I pored svega toga, neobjašnjivog, police prodavnica zdrave hrane i dalje su prepune proizvoda koji nose reč „detoks“ – to je marketinški ekvivalent crtanju bržih pruga na vašem automobilu. Možete kupiti tablete za detoksikaciju, tinkture, kesice čaja, maske za lice, soli za kupanje, četke za kosu, šampone, gelove za telo, pa čak i sredstva za ispravljanje kose. Joga, luksuzni odmori i masaže takođe će pogrešno obećati detoksikaciju. Možete ići na sedmodnevnu dijetu za detoksikaciju i verovatno ćete smršati, ali to nema veze sa toksinima, već zato što biste se gladovali nedelju dana.

Da li to znači da ne treba da unosim povrće?

Hranite se normalno i umereno i praktikujte fizičke aktivnosti. Izbegavajte stres maksimalno i zaobiđite nezdrave navike poput alkohola i pušenja. Kada na polici zdrave hrane pročitate reč "detox", odlučite se za nešto drugo što će vas učiniti srećnima. Imajte na umu da se mnogi medicinski stručnjaci godinama bore protiv ovih proizvoda.

 

„To je skandal“, ljuti se Ernest. „To je kriminalna eksploatacija lakovernog čoveka na ulici i to je ključ za nešto što bismo svi voleli da imamo – jednostavan lek koji nas oslobađa greha, da tako kažemo. Lepo je misliti da bi to moglo da postoji, ali nažalost ne postoji."


 

 

Komentari (0)
Loading