SVINJSKO srce prvi put KUCA u čoveku: Ovakva OPERACIJA je istorijski PODUHVAT, a evo šta STRUČNJACI prognoziraju!

Vesti 11.01.2022 14:26 2

Amerikanac koji je bio u terminalnoj fazi bolesti srca, oporavlja se nakon transplatacije srca svinje

SVINJSKO srce prvi put KUCA u čoveku: Ovakva OPERACIJA je istorijski PODUHVAT, a evo šta STRUČNJACI prognoziraju!

Printscreen/Youtube

Ovu neobičnu operaciju, prvi put u istoriji izveo je  tim Univerziteta "Maryland Medicine".

Pacijent kojem je presađeno srce genetski modifikovane svinje, tri dana nakon operacije se oseća dobro. Hirurzi tvrde da je rano iznositi prognoze, ali navode i da ovo može biti veliki korak za čovečanstvo.

Operacija je postala moguća  zahvaljujući novim alatima za “uređivanje” gena.

Lekari se nadaju da će biti apsolutno uspešna i da će oporavak teći glatko. To bi dovelo do preokreta jer bi takav korak nadomestio nedostatak donatorskih ljudskih organa.

Ovo je bila revolucionarna operacija koja nas je dovela stepenicu bliže rešavanju krize nedostatka ljudskih organa. Jednostavno nema dovoljno ljudskih srca u donatorskim zalihama,kako bi se ispunila dugačka lista potencijalnih pacijenata kojima su neophodni“, rekao je Bertli Grifit, koji je izveo operaciju ugrađivanja srca svinje čoveku.

Dejvid Benet (57) je prvi čovek kome je urađena ovakva  ransplantacija srca. Razlog se krije u činjenici, da je bio na rubu smrti u trenutku kada su se lekari odlučili na ovaj korak. Dejvid nije bio kandidat za transplantaciju ljudskih organa jer je, kako prenose mediji, "samog sebe diskvalifikovao".

- Bilo je ili umreti ili ići na ovu transplantaciju. Želim da živim. Znam da je ovo "pucanje na slepo", ali to je moja poslednja šansa - rekao je Benet dan pre opercije.

Kako bi došli u poziciju da  izvedu  ovu eksperimentalnu operaciju, Univerzitet je prethodno hitno zatražio zeleno svetlo Američke uprave za hranu i lekove (FDA).

FDA je koristila naše podatke i podatke eksperimentalne svinje kako bi odobrila transplantaciju u zadnjem stadijumu srčane bolesti pacijenta koji nije imao nikakvu drugu opciju lečenja”, kazao je Muhamed Mohudin, koji vodi univerzitetski program ksenotransplantacije, transplantacije životinjskih organa čovjeku.

Uprkos početnoj euforiji, lekari su i dalje na oprezu.

- Operacija je pokazala da transplantacija srca genetski modifikovane životinje ne izaziva momentalno odbijanje organa - rekli su njegovi lekari ističući da je nezahvalno davati prognoze u ovom trenutu.

Oprezno nastavljamo, no optimistični smo da će ova prva operacija u svijetu ove vrste osigurati važnu novu opciju za pacijente u budućnosti.“

Komentari (2)
Loading
Realan
11.01.2022 17:32

Nadam se da je od mangulice,manje je masno!Salu na stranu,pozdravljam ovakve poduhvate.

gege
12.01.2022 12:10

on ce naravno, za par godina da napravi dete nekoj sobarici, takvi geni ce se preneti nasledniku i odosmo u nepovrat....