OMIKRON je jako ISCRPLJUJUĆI: Mnogo SIMPTOMA ukazuje da se NE RADI o prehladi, a JEDAN je ključni

Lana Vidović Vesti 13.01.2022 17:26 0

Zaraženi omikron sojem najčešće za simptome navode grlobolju, grebanje u grlu, glavobolju, zapušene sinuse, noćno znojenje, curenje nosa i kijanje

OMIKRON je jako ISCRPLJUJUĆI: Mnogo SIMPTOMA ukazuje da se NE RADI o prehladi, a JEDAN  je ključni

EPA

 

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava i da, ukoliko primetite bledu, sivu ili plavičastu nijansu kože, usana ili noktiju potražite lekarsku pomoć jer to može da ukazuje na nizak nivo kiseonika u krvi.

Kod omikrona je inače i manja verovatnoća da ćete izgubiti čulo mirisa i ukusa, a glavobolja se uglavnom navodi kao najčešći prvi simptom.

Američki lekar dr Horhe Moreno iz Konektikata je sa svojim kolegama pratio kovid pacijente, i to one zaražene omikron varijantom. Svi su imali iste početne simptome: suvo, upaljeno grlo, bol prilikom gutanja.

"To je vrlo istaknut simptom", napomenuo je Horhe Moreno, docent medicine na "Jejlu", objašnjavajući kako to nije bilo tek malo grebanje u grlu, nego nešto oštrija bol.

I lekari iz Norveške, Južne Afrike i Velike Britanije takođe su naveli upalu ili grebanje grla kao prvi prepoznatljiv simptom omikrona.

Podaci iz aplikacije o kovid simptomima, koju na pametnim telefonima koristi na stotine hiljada Britanaca takođe sugerišu da je grlobolja rani simptom omikrona.

Glavni istraživač ove platforme Tim Spektor rekao je da je 57 odsto ljudi sa omikronom prijavilo upalu grla.

Analiza božićne zabave u Norveškoj otkrila je da je kod 72 odsto obolelih na zabavi prijavilo bolove u grlu koji su trajali u proseku tri dana. Većina zaraženih bila je vakcinisana sa dve doze mRNA vakcine.

Preliminarna studija koju je prošle nedelje objavio tim američkih naučnika otkrila je da virusno opterećenje izazvano omikronom dostiže vrhunac u pljuvački jedan do dva dana pre nego što je doseglo vrhunac u brisevima nosa, što može da objasni zašto bi dodavanje brisa grla brzom testu kod omikrona moglo da poveća njegovu tačnost.

Komentari (0)
Loading