ORTOPED Danilo Jeremić upozorava na moguće POVREDE, ali je dao odličan savet - EVO kakvu OBUĆU treba da nosimo kada je ovakav led!

Najžena Vesti 15.01.2022 12:57 0

Posebno treba biti pažjiv sa metalnim ili mermernim pločama koje su veoma klizave

ORTOPED Danilo Jeremić upozorava na moguće POVREDE, ali je dao odličan savet - EVO kakvu OBUĆU treba da nosimo kada je ovakav led!

Printscreen/Youtube

"Apelujemo na građane da se paze tokom zime. Sneg i poledica su tu, stariji moraju više da se paze jer imaju slabiju koordinaciju pokreta, nesigurniji su i mišići su im slabiji, a ne zaboravimo ni degenerativne promene zglobova. Opšti princip ponašanja nalaže zimsku obuću, odnosno čizme ili duboke cipele sa gumenim đonom. Hod na ledu ili poledici je sitniji, noge su blago savijene u kolenima. Ne bi trebalo držati ruke u džepovima, zbog balansa je to veoma važno".

Kako je dodao ortoped, posebno treba biti pažjiv sa metalnim ili mermernim pločama koje su veoma klizave.

"Povrede kod sportski aktivnih, mlađih ljudi, kao što su roditelji koji vode decu na klizanje ili skijanje, mogu da budu opasne. U pitanju su uganuća, distorzije i iščašenja, a kod dece tokom sporta u prvom planu su povrede kolena, ligamenata, iščašenje ramena ili prelomi ključne kosti", objasnio je ortoped Danilo Jeremić.

BUDITE NA OPREZU

"Povrede kod sportski aktivnih, mlađih ljudi, kao što su roditelji koji vode decu na klizanje ili skijanje, mogu da budu opasne. U pitanju su uganuća, distorzije i iščašenja, a kod dece tokom sporta u prvom planu su povrede kolena, ligamenata, iščašenje ramena ili prelomi ključne kosti", objasnio je ortoped Danilo Jeremić.Sneg se zabeleo u našoj zemlji, pa osim što možemo da uživamo u prelepim snežnim prizorima, treba da se čuvamo od potencijalnih povreda prilikom hodanja.

"Ako na trotoaru ima poledice, držite se za neki vid ograde. Pokreti na širokoj osnovi. Dakle, oslanjanje celim stopalom, a ne petom, pa prstima, i obavezno praviti adekvatan razmak između stopala zbog stabilnosti", istakao je.

Šta uraditi ako ipak padnemo na snegu?

"Pretežno sve povrede kao prvi simptom imaju bol, onda stižu otok ili hematom. Ako je primetan deformitet, iskrivljenje i patološka pokretljivost, pa osećate da nešto 'krcka' u povređenom ekstremitetu, trebalo bi da se imobiliše tvrdim predmetom, daščicom ili čak presavijenim novinama. Sačekajte pomoć. Ako je povreda kičmenog stuba ili glave, ne dirajte povređeno lice već pozovite Hitnu pomoć. I samo pomeranje takvih pacijenata može da izazove još teže posledice", objasnio je lekar i dodao:

"Dok ne stigne prva pomoć ili se ne javite izabranom lekaru, može da se imobiliše i hladi povređeno mesto. Ali najbolje je javiti se lekaru ako mislimo da smo se ozbiljnije povredili".

Komentari (0)
Loading