Doktor ŠEKLER objasnio: Ovako ćete da razlikujete OMIKRON od delta soja

J.V. Vesti 16.01.2022 13:10 0

Sve više ljudi u Srbiji zaraženo je omikronom, ali ni delta soj ne posustaje

Doktor ŠEKLER objasnio: Ovako ćete da razlikujete OMIKRON od delta soja

Printscreen/TV Prva

Zato nije ni čudo što građani sada pokušavaju da saznaju što više o omikronu, a sve nas zanima da li možemo da sami otkrijemo koji soj korona virusa nas je napao. Prema rečima dr Milanka Šeklera, to nije moguće u kućnim uslovima, pa čak ni lekari u domu zdravlja ili bolnici ne mogu da vam kažu od kog virusa ste oboleli.

Ipak ono što svi lekari potvrđuju jeste da je omikron mnogo blaži od delte i da simptomi podsećaju na jaču prehladu. Omikron više napada gornje respiratorne puteve, dakle nos i grlo i "ne spušta se" na pluća, za razliku od delta soja.

"Za pacijenta nije od presudne važnosti da sazna da li je u pitanju omikron soj", objasio je virusolog u emisiji Jutro na TV Prva i dodao  "Činjenica jeste da on izaziva slabije simptome, ali ipak je najvažnije da li se osoba vakcinisala ili ne. Za one koji se nisu vakcinisali, i omikron će doneti posledice, svi kažu da se osećaju kao pregaženi. Sa druge strane, mnogi koji su primili vakcinu, mnogo lakše podnesu eventualnu infekciju iako dobiju delta korona virus."

Dr Šekler je optimista i kaže da će se epidemija završiti pre nego što mnogi očekuju. Podsetimo, sve nade su usmerene upravo u širenje omikrona, koji bi mogao da pokazuje slabljenje snage virusa. 

Međutim, dr Šekler veruje da kraj epidemije može da obezbedi združeno dejstvo više faktora, među kojima je vakcinacija jedan od najvažnijih.

"Ako ste primili tri doze vakcine, naročito ako su one različite, pa još ako ste i dobili omikron, onda se vaš organizam već više puta sreo sa korona virusom", objasnio je on. Upravo u tome i jeste presudna razlika zahvaljujući kojoj imunitet postaje najjači.

Komentari (0)
Loading