Ginekolog OTKRIVA: Ovo su osnovni razlozi BOLNIH odnosa, neki su prirodni, a neki su ZNAK za uzbunu!

Vesti 19.01.2022 17:20 0

Intimni odnosi , trebalo bi da budu prijatno iskustvo

seks

Shutterstock

Međutim, to nije uvek slučaj, a većini ljudi je izuzetno neprijatno da priča o ovim problemima. Nekada je zaista neophodno da posetite izabranog lekara.

Dr Šri Data, koja je inače i ginekolog i akušer, rekla  je za britanski "The Sun" da često viđa žene koje osećaju bol tokom snošaja, ali im je neprijatno da pričaju o tome. Ona je navela osnovne razloge koji mogu da dovedu do bolnog odnosa.

1. POROĐAJ

Imati dete je neverovatno iskustvo, ali to utiče na fizičko i mentalno zdravlje žene. Ako ste imali prirodni porođaj, a ne carski rez verovatno ste iskusile  suze. Ona je rekla da stanje „Može potrajati oko 6 do 12 nedelja da se izleče. Ali čak i više od toga, nove mame mogu da dožive nelagodnost i do šest meseci. „Nakon porođaja, vagina može biti više natečena i može biti osetljivija na dodir ili pritisak. Ovo bi se vremenom trebalo poboljšati. „Ako se borite sa bolom, razgovarajte sa zdravstvenim radnikom da proverite da li šavovi pravilno zarastaju.

Ona je dodala: "Takođe je važno ne žuriti ni sa čim. Uzmite stvari svojom brzinom, sasvim je normalno da se osećate umorno i imate niži libido nakon bebe."

2. INFEKCIJA

Razlog bola ože biti bakterijska ili gljivična nfekcija ili polno prenosiva infekcija kao što je hlamidija. 

3. MENOPAUZA

Menopauza obično pogađa žene u kasnijoj životnoj dobi i stvara hormonske promene u telu. Ove promene mogu izazvati veću suvoću u intimnim predelima i mogu učiniti da se seks bude neprijatno iskustvo. Gubitak libida je takođe čest.  „Nivoi estrogena i progesterona opadaju tokom menopauze, tako da je vrlo uobičajeno da žene dožive suvoću vagine. „Zbog mnogih drugih simptoma, kao što su niži libido, noćno znojenje koje može uzrokovati probleme sa spavanjem i loše raspoloženje, seks u to vreme može postati mnogo manje ugodan.
 

4. NEDOSTATAK UZBUĐENJA

Ovo se često dešava, ali je rešivo. Doktorka je naglasila da je razgovor sa partnerom od suštinskog značaja. Danas kao pomoć možete koristiti lubrikant.

5. STANJE POZNATO KAO VAGINIZAM

Vaginizam je stanje u kada se mišići oko vagine skupljaju i mogu onemogućiti penetraciju, što može biti i uznemirujuće i frustrirajuće. Dr Data je rekla: „Vaginizam je automatska reakcija na koju nemate kontrolu. Ako imate poteškoća sa penetracijom, mučite se da ubacite tampon ili patite od bola ili peckanja tokom seksa, to mogu biti simptomi.

6. ENDOMETRIOZA

Bolni odnosi mogu biti posledica endometrioze. 

„Drugi simptomi mogu uključivati bolne menstruacije ili bol u donjem delu stomaka. U ovim slučajevima, ona navodi: „Žene u proseku mogu da čekaju 8 godina pre nego što im se dijagnostikuje endometrioza - zato razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse i zatražite uput kod svog ginekologa ranije“
 

7. ALERGIJE

Opštu iritaciju mogu izazvati mnogi proizvodi, čak i do vrste donjeg veša i sapuna koje koristimo. „Lateks kondomi i spermicidi takođe mogu izazvati alergijsku reakciju. Ako patite od opšteg bola, nelagodnosti ili svraba, razgovarajte sa lekarom koji će vas pregledati i moći da vam pomogne”

 


 


 

Komentari (0)
Loading