Svaki dan ovo RADIMO: Ako prekoračimo dozvoljeno VREME, rizik za pojavljivanje KRVNIH UGRUŠAKA se povećava za trećinu!

Vesti 20.01.2022 11:50 0

Prekomerno gledanje TV-a duže od četiri sata povećava rizik od smrtonosnih krvnih ugrušaka za trećinu

Svaki dan ovo RADIMO: Ako prekoračimo dozvoljeno VREME, rizik za pojavljivanje KRVNIH UGRUŠAKA se povećava za trećinu!

Printscreen/Youtube

Navika koju svi imamo veoma je opasna i za zdrave ljude i ljude u izuzetnoj formi, Rizik se povećava za 35 odsto ako ispred ekrana provodimo više od četiri časa dnevno.

Kada ljudi mirno sede, krv se skuplja u udovima. Dr Setor Kunutsor, sa Univerziteta u Bristolu, objasnio je to ovako: „Kada dugo sedite u skučenom položaju, krv se nakuplja u vašim ekstremitetima umesto da cirkuliše — i to može da izazove krvne ugruške. „Ako ćete da provedete dan gledajući u TV, morate da pravite pauze – stanite i istegnite se svakih 30 minuta ili koristite stacionarni bicikl. „I izbegavajte da kombinujete TV sa nezdravim grickalicama. Ako puno sedite u svom svakodnevnom životu — kao što je sedenje satima za računarom — obavezno ustanite i pomerite se s vremena na vreme.

Dodao je: „Dugo gledanje TV-a uključuje imobilizaciju koja je faktor rizika za nastanak ugrušaka. Studija koja je sprovedina uzela je u obzir stope ugrušaka kod 131.000 starijih od 40 godina. Otkrili su da se rizik od zgrušavanja povećava bez obzira na nečiju starost, težinu ili fizičku spremnost. Svaki četvrti Britanac umire od stanja povezanih sa ugrušcima, kao što su srčani udari ili moždani udari.

 

Komentari (0)
Loading