Bol u grudima vas plaši: Dišite polako, ovo su sekundarni simptomi infarkta koji se javljaju u roku od 24 časa!

Vesti 27.01.2022 09:00 0

Prema istraživanju, koje su sproveli istraživači u Danskoj, a koje je predstavljeno na posljednjoj konferenciji Evropskog društva za kardiologiju, bol u grudima se javlja tek u jednom od pet slučajeva

Infarkt

Shutterstock

Lekari su analizirali podatke prikupljene od 4.000 pacijenata, između 2016. i 2018. godine, koji su srčani udar doživeli izvan prostora bolnice, a kontaktirali su hitnu pomoć do dvadeset četiri sata prije kardiopulmonalnog zastoja. Lekari su napravili spisak simptoma koje su prijavili pacijenti i članovi njihovih porodica.

Postoji više znakova upozorenja - obratite pažnju!

Simptom koji je najčešće pomenut  je otežano disanje (59%), potom konfuzija (23%) ili gubitak svesti (20%). 

Srčani udar nekoga pogodi otprilike jednu osobu na svake  43 sekunde. Pojavljuje se kada je protok krvi koji dovodi kiseonik u srčani mišić ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut. To se dešava jer se arterije koje opskrbljuju srce krvlju lako sužavaju usled nakupljenih masnoća i holesterola. Iako pre samog srčanog udara telo šalje upozoravajuće signale, mi ih često zanemarimo i pripišemo umoru.

Kod žene su simptomi često netipčni, pa one retko pomisle na ozbiljno stanje. one su često isticale da je pre svega malaksalost prethodila infarktu.

Komentari (0)
Loading